Сигнализирай!

"Ню Йорк таймс": България е доставяла оръжия на Украйна през американска фирма

Gospodari.com
Gospodari.com
26.04.2022 г.
23
0

"Ню Йорк таймс": България е доставяла оръжия на Украйна през американска фирма - това пише американското издание, цитирано от Дневник.

България и още пет държави продават съветски оръжия и боеприпаси на Украйна през американската компания "Ултра дифенс корп.", базирана в Тампа, Флорида. Това се посочва в анализ на вестник "Ню Йорк таймс". Тя работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република, които осигуряват т.нар. "нестандартни боеприпаси". Те не са по стандартите на САЩ и НАТО, но се използва от армии, като украинската например и такива, които разчитат на съветско оръжие.

Цитираните държави осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, за да помага на страни, които подкрепя. Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е създадена след материал на "Ню Йорк таймс" от 2008 г. В него журналистите разкриват нелегални продажби на дефектни китайски патрони за съюзниците на САЩ в Афганистан. В това време Китай е в списъка със страните, за които има ембарго.

Според "Ню Йорк таймс" в момента президента на "Ултра дифенс корп." Матю Херинг е в Полша близо до границата с Украйна. Там той проучва какви боеприпаси и оръжия може да достави компанията му. Вчера от ГЕРБ показаха товарителници за два полета, които са транспортирали оръжия с украински самолет за полска фирма. А пратката е доставена до летище на 100 километра от границата.

В момента България не е взела политическо решение дали да помогне официално на Украйна с оръжия и боеприпаси. Това е и повод за политически атаки. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че отдавна доставяме такива стоки на Украйна през посредници. По-късно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова го обвини в лъжа.

"Ню Йорк таймс": България е доставяла оръжия на Украйна през американска фирма

Христо Иванов: Вкарваме решението за военната помощ за Украйна в зала, без коалиционен съвет (аудио)

Междувременно премиерът Кирил Петков призова българите, докато се постигне политически консенсус по темата хората да помогнат финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси, като преведат пари по сметка в Украйна.

Разбра се също, че министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в дискусия на тема Украйна. Тя ще се проведе в американската база "Рамщайн" в Германия днес. В нея ще участва секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви в Киев, че Украйна ще получи пряка и непряка военна помощ на стойност над 320 милиона долара. Още почти 400 млн. долара ще получат други страни, които членуват в НАТО.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна - то не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.
Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара.

"Ню Йорк таймс": България е доставяла оръжия на Украйна през американска фирма

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.