Сигнализирай!

Служебният кабинет предлага две тарифи за тока

Gospodari.com
Gospodari.com
14.10.2022 г.
31
0

Служебният кабинет предложи две цени за тока, който ползват домакинствата и евентуални компенсации за небитовите потребители до средата на 2023 г. Законовите промени ще бъдат внесени в новото Народно събрание.

Искаме от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

Изготвен е механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране спрямо европейския регламент за справяне с високите цени на енергията. Вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че механизмът е готов и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

iStock

Алексиев не каза какви са двете цени, но по-рано тази седмица в телевизионно интервю заяви, че обмисля ниската тарифа да е за потребление до 250-300 киловатчаса, а над тази консумация да се начислява по-висока цена.

"Домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон", посочи вицепремиерът.

Криптозабраната на Китай може да спести повече електроенергия, отколкото Финландия ползва за една година

"Хората с по-ниски доходи ще бъдат защитени чрез по-ниската цена на тока. А тези, които потребяват по-големи количества електроенергия, например топлят басейни или копаят биткойни, ще плащат по-скъп ток".

iStock
Не е ясно и каква точно и до каква степен ще бъдат компенсираните небитовите потребители.

Това са фирми, училища, детски градини, ясли, болници и др. Алексиев само спомена, че предложеният механизъм ще бъде по-справедлив от действащия до края на 2022 г. Според него държавата покрива изцяло цената на тока над 250 лв./МВтч.

Айфеловата кула ще свети с час по-малко заради икономии на ток

Икономистите обаче неведнъж са критикували раздаването на помощи. Случва се това, че фирми, които реализират огромни печалби заради инфлацията, също са подпомагани.

Част от предложението на служебното правителство е и отчисления от свръхпечалбите си да правят не само държавните енергийни дружества, но и частните производители на ток.

КЕВР ще трябва да промени наредбите си за ценообразуване и да одобри нови цени, ако депутатите одобрят промените.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.