Сигнализирай!

Създадоха успешно лекарство срещу рак на стомаха

Gospodari.com
Gospodari.com
24.11.2022 г.
48
0

Създадоха успешно лекарство срещу рак на стомаха.

Японска фармацевтична компания успешно е тествала новия медикамент в рамките на трета фаза на изпитване.

Активното вещество солбетуксимаб удължава както времето за преживяемост без прогресия на заболяването, така и общото време за преживяемост. Това показват резултатите от тестването на близо 560 участници, пише Клуб Z.

Медикаментът е резултат от изследванията на базираната в Майнц биотехнологична компания Ganymed, създадена от основателите на Biontech Озлем Тюрекчи и Угур Сахин през 2002 година. Както и при Biontech, финансирането на Ganymed идва основно от предприемачите Андреас и Томас Щрунгман и от фирмата за рисков капитал MIG. През 2016 година те продават компанията на японската Astellas за 422 млн. евро.

Проучване: Почти половината от смъртните случаи при рак могат да бъдат предотвратени

Снимка: iStock

Новото лекарство се базира на терапията с антитела. Тя е въведена от Тюрекчи преди 20 години и от тогава се приближават все по-усилено към намирането на лек срещу различни видове рак. Одобрението на солбетуксимаб ще бъде потвърждение на стратегията на основателите на Biontech в областта на онкологичните изследвания. Въпреки че през последните две години те станаха известни най-вече с успешната си ваксина срещу ковид, двамата учени всъщност основно правят изследвания за лекарства срещу рак.

Очаква се скоро японската фармацевтична компания Astellas да представи подробна информация на специализирана конференция.

Първите заявления за одобрение вероятно ще бъдат подадени през следващата година.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.