Сигнализирай!

Нито една повече: Протести срещу насилието над жени ще се проведат в цялата страна

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2022 г.
15
0

"Нито една повече: Жени, Живот, Свобода!". Това е името на мащабния протест срещу насилието над жени в солидарност с всички жертви. Демонстрации ще се проведат в цялата страна по случай Международния ден за елиминиране на насилието над жени.

БулФото

Хиляди хора протестираха срещу насилието, “патриоти” провокираха напрежение (РЕПОРТАЖ)

Ето какво пише в събитието във Facebook:

#НитоЕднаПовече #ЖениЖивотСвобода #JinJiyanAzadi

"Елате пред Съдебната палата на 25.11.2022 г. в 18:30 ч., за да покажем солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола, и с жените в Иран, които вече повече от два месеца се борят за правата, свободата и живота си!

‼ Искаме кризисни и консултативни центрове във всяка област на България незабавно!

‼ Искаме гласност на проблема и политики за превенция на насилието, не само наказания за вече извършилите престъпление!

‼ Настояваме за въвеждане на по-адекватни съвременни подходи като възстановителното правосъдие, които поставят нуждите на жертвата в основата на правосъдния процес!

‼ Искаме държавата да изпълнява и разшири поетия ангажимент за събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово-базираното насилие!

‼ Настояваме за въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, които да действат като превантивна мярка срещу сексуален тормоз!

‼ Искаме приемането и въвеждането на пакет от мерки, които да гарантират човешките права и достойния живот на мигрантките, бежанките, жените от ромски и друг малцинствен произход, ЛБТИ+ жените, затворничките, жените с увреждания, секс работничките, жените със зависимости и непълнолетните майки!

‼ Настояваме за адекватни заплати и условия на труд за медицинските сестри, грижовните работнички, шивачките и всички други, работещи в т.нар. „женски“ сектор!

‼ Искаме справедливост, права и достоен живот за всяка една жена!"

БулФото
Протести извън София

В Пловдив събитието ще се проведе също от 18:30 ч. пред Централна поща. В Казанлък протестът ще започне в 17 ч., а във Велико Търново в 18 ч., като и двата митинга ще бъдат пред Съдебната палата в градовете.

Случаите на насилие у нас се увеличават драстично и стават все по-жестоки (видео)

Насилието над жени е голям проблем в България, за който не се говори достатъчно. Политици, журналисти и повечето граждани проявяват интерес към темата само след поредното жестоко убийство. По неофициални данни само през 2021 г. у нас най-малко 22 жени са били убити от мъже.

"Повече от една жена губи живота си всеки месец в България вследствие на полово базирано насилие. Само от началото на ноември четири жени са убити от ръката на своя партньор, съпруг или роднина", пише организацията Фемилистки мобилизации.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.