Сигнализирай!

Учени: Пиенето на 8 чаши вода на ден може да е опасно

Gospodari.com
Gospodari.com
28.11.2022 г.
16
0

Учени: Пиенето на 8 чаши вода на ден може да е опасно.

Колко вода трябва да пиете всеки ден? Това е въпрос, който се върти напред-назад. Редица проучвания твърдят, че са установили магическото количество вода, което трябва да консумира средностатистическият човек.

50-годишен китаец пробяга 42-километров маратон, докато пуши (снимки)

Учени: Пиенето на 8 чаши вода на ден може да е опасно

Обикновено се казва, че трябва да консумираме 8 чаши на ден. В зависимост от чашата, с която мерим, горната граница на скалата стига до 2.8-3 литра вода на ден. 

Сега обаче учените твърдят, че това е твърде много.

Проучване

Изследване на Университета в Абърдийн, публикувано в Science тази седмица, показва, че препоръчителният прием от (около) два литра вода на ден рядко отговаря на действителните ни нужди. В много случаи е дори твърде висок.

Като се има предвид, че около половината от дневния ни прием на вода идва от храната, учените смятат, че в действителност се нуждаем само от около 1.5 до 1.8 литра на ден.

Комкретно

Предишните изследвания в тази област зависеха от проучвания, прилагани върху малки извадки от хора. Сега учените си сътрудничат по целия свят, за да измерят оборота на водата с помощта на техника на стабилните изотопи.

Те са изследвали 5604 души на възраст между 8 дни и 96 години – от 23 различни държави.

Изследването е включвало хора, които са изпивали чаша вода, в която някои от молекулите на водорода са били заменени със стабилен изотоп на елемента, наречен деутерий. Той се среща естествено в човешкото тяло и е напълно безвреден.

Скоростта на елиминиране на допълнителния деутерий разкрива колко бързо водата в организма преминава кръговрат.

Различно

Хората, живеещи в гореща и влажна среда и на голяма надморска височина, както и спортистите, бременните и кърмещите жени, се нуждаят от повече вода. 

Изследването показва, че при тях оборотът на водата в действителност е по-висок.

Разходът на енергия е най-големият фактор за оборота на водата, като най-високите стойности се наблюдават при мъжете на възраст 20-35 години. Те преобръщат средно по 4.2 литра на ден.

Този показател намалява с възрастта, като при мъжете на 90 години той е средно 2.5 литра на ден.

При жените на възраст 20-40 години средният оборот е 3.3 литра, който също намалява до 2.5 литра на 90-годишна възраст.

Оборотът на водата не е равен на нуждата от питейна вода, обяснява професор Джон Спикман от Университета в Абърдийн.

"Дори ако един мъж на 20 години има оборот на водата средно 4.2 литра на ден, той не трябва да пие 4.2 литра вода всеки ден. Около 15 % от тази стойност отразява повърхностния обмен на вода и водата, произведена от метаболизма. Действително необходимият прием на вода е около 3.6 литра на ден. Тъй като повечето храни също съдържат вода, значително количество вода се осигурява само с храната."

Думите на проф. Спикман преобръщат представите.

Това проучване показва, че общоприетото мнение, че всички трябва да пием по осем чаши вода (или около два литра на ден), вероятно е твърде високо за повечето хора в повечето ситуации. Няма универсално правило. 

Източник: Калдата

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.