Сигнализирай!

И Русия, и Украйна изразиха недоволство спрямо ценовия таван за руския суров петрол

Gospodari.com
Gospodari.com
04.12.2022 г.
22
0

И Русия, и Украйна изразиха недоволство спрямо ценовия таван за руския суров петрол. Вчера такъв бе приет с горна ценова граница от 60 долара за барел.

Реакцията на Русия

Руският президентски говорител Дмитрий Песков обяви, че Москва няма да приеме таван на цената на руския петрол. Русия готви отговор на действията на Евопейския съюз (ЕС), Г-7 и Австралия. Страните приеха таван на цените от 60 долара за барел на руския суров петрол. Той ще влезе в сила от 5-ти декември.

ЕС обяви таван от 60 долара за барел руски петрол

"Сега анализираме. Направена е известна подготовка за такъв таван. Ние няма да приемем този таван, а как ще бъде организирана работата, ще съобщим след анализа, който бързо ще бъде направен". Това заявява говорителят на Кремъл, цитиран от руски медии.

Според думите на Песков Русия е очаквала такова решение. "Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари, което води до по-голяма несигурност и по-високи цени за потребителите". Това гласи изявление на руското посолство в САЩ, цитирано от СЕГА.

iStock
Реакцията на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви, че приемането на ценови таван върху руския суров петрол, транспортиран по море, не е сериозно решение.

"Това не е сериозно решение да се определя такъв таван върху руските цени, който е напълно удобен за бюджета на терористичната държава". Това предава пресслужбата на украинското президентство.

В момента цената на барел руски суров петрол се върти около 65 долара за барел. Това е малко над обявения европейски таван, което говори, че в краткосрочен план мярката едва ли ще бъде ефективна.

Настроенията в ЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също коментира мяркатаЛ "Г-7 и всички страни членки взеха решение, което ще удари приходите на Русия дори още по-силно и ще намали нейната способност да води война в Украйна".

Банк Росии: Русия ще изпадне в дълбока рецесия тази година

Вчера яленовете на ЕС преодоляха съпротивата на Полша и постигнаха споменатото споразумение. Полският посланик в ЕС Анджей Садов заяви, че Полша е подкрепила споразумението с ЕС. То включва механизъм за поддържане на тавана на цените на петрола най-малко 5% под пазарния курс.

Видео: DWNews

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.