Сигнализирай!

Най-старата костенурка на света празнува рожден ден - ето на колко години е (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.12.2022 г.
39
0

Най-старата костенурка на света празнува рожден ден - ето на колко години е.

Запознайте се с Джонатан. Това е костенурката, която през 2022 г. разби официално рекордите на Гинес и се превърна в най-старата, позната на човечеството. Тя вече навърши официално 190 години.

Най-старото дърво на света е може би на 5000 години

Най-старата костенурка на света празнува рожден ден - ето на колко години е (видео)

На базата на фотографски данни изследователите приемат, че животното се е излюпило през 1832 г. Но чак през ноември тази година то вече се сдоби и с рождена дата.

Подробности

Рожденият ден на Джонатан е обявен за 4 декември 1832 г. от губернатора на британската отвъдморска територия Найджъл Филипс. Това съобщава Guardian. Той е отпразнуван с тридневно парти в дома му на остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан.

На тържеството, което се проведе в дома на губернатора, бяха поканени както влечуги, така и местни жители. А Джонатан получи и торта, подходяща за консумация от костенурки. Безспорно заслужена почит към едно същество, което едновременно е и най-старото животно на света, и най-старата костенурка, регистрирана от човека.

Възрастният

Джонатан и днес продължава да пасе на територията на резиденцията на управителя на Света Елена, където прекарва златните си години заедно с три други гигантски костенурки. Това са Дейвид, Ема и Фред.

Нека за момент да си представим колко стар всъщност е Джонатан. Той е младок, когато е направена първата снимка на човек през 1838 г. Обаче е голям възрастен по време на първото телефонно обаждане през 1876 г. Преживял е цели 39 президента на САЩ и е роден преди кралица Виктория да заеме британския трон.

Всъщност Джонатан пропуска съвсем за малко Наполеон, който е живял в изгнание на Света Елена след разгрома му от британците при битката при Ватерло през 1815 г. Наполеон остава на острова до смъртта си през 1821 г. Става дума за едва 11 години преди Джонатан да се роди и 61 години преди да пристигне на Света Елена.

Животът

Като цяло Джонатан води доста приятен живот в дома на управителя на тропическия остров. Но възрастта малко по малко започва да оказва своето влияние. Днес той е сляп и няма обоняние. Ето защо неговият ветеринар Джо Холинс го храни собственоръчно всяка седмица. Слухът му обаче е отличен.

Въпреки възрастта си Джонатан не е изгубил своята искрица. Той "все още има добро либидо и често се чифтосва с Ема, понякога и с Фред", разкрива Холинс.

"Обича банани, но те имат навика да се залепват по устата му. Сърцевините на марулите, макар и не особено питателни, са му любимите."

Наслаждавай се на последните години от живота си, Джонатан. Заслужил си си го.

Източник: сп. "Обекти" по материали на IFLScience

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.