Сигнализирай!

25 новогодишни суеверия, които да опитате

Gospodari.com
Gospodari.com
31.12.2022 г.
30
0

25 новогодишни суеверия, които да опитате.

До 2023 година остават няколко часа. Затова ви представяме няколко забавни новогодишни ритуала, за които се вярва, че носят късмет и дори сбъдват желания.

Без значение дали се опитвате да избегнете лошия късмет, търсите да подобрите любовния си живот, надявате се на късмет или просто искате да започнете 2023 година правилно, може да си изберете едно суеверие. Може дори да изпълните повече от едно, за да сте сигурни, че 2023 ще бъде най-добрата година досега!

Снимка: iStock

Извадете червеното си бельо

Това забавно суеверие произлиза от Америка и е свързано с намирането на любов през новата година.

Един от най-интересните разкази за това суеверие е за Хенри Джордж, припомня турското издание „Медиа Гюнлугу“. Хенри е търговец на бельо и през  1956 година е на ръба на фалита. Изпитвайки финансови затруднения и желаейки да продаде непродаденото си червено бельо, той прави малко проучване, за да се измъкне от дълговата дупка.

Установява, че жените предпочитат червения цвят в комплектите си от бельо и сутиен, но предпочитат черното и бялото, когато си купуват само бикини. Седмица преди Нова година предприемчивият търговец моли всички свои служители да подарят червено бельо на всички жени, които познават. След това трябвало да разкажат, че то носи късмет в новогодишната нощ.

Историята се разпространява в цяла Америка. Търговецът не само се справил с дълговете си, но и спечелил цяло състояние от допълнителните поръчки. Оттогава се носи легендата за червените дрехи в Новогодишната нощ.

Какво похапват в различните страни на Нова година?

Снимка: iStock

Среднощна целувка

Вероятно сте чували за това романтично суеверие. Който и да целунете, когато часовникът удари полунощ, предполага се, че връзката ви с него ще продължи през цялата година. И още нещо - среднощното ухапване също носи късмет що се отнася до любовния ви живот.

Бягайте с празен куфар

Ако сте човек, който е пропуснал да пътува през последните няколко години, тогава може би трябва да опитате това колумбийско новогодишно суеверие. Защо? Смята се, че мъкненето на празен куфар, дори и само тичане около блока и обратно, ще ви донесе година, изпълнена с приключения и пътувания. Стискаме палци да се сбъдне през 2023 г.

Поставете пари в портфейла си

Може би вече участвате в това суеверие, без дори да го знаете. Това предполага, че ако имате пари в портфейла си преди полунощ, ще имате година на просперитет.

Не плачете

Сдържай сълзите си! Смята се, че плачът на Нова година по каквато и да е причина е лош знак за предстоящи неща. Всъщност някои казват, че това може да доведе до година на тъга.

Яжте зелени зеленчуци

Смята се, че яденето на зелени зеленчуци на Нова година ще донесе много добри неща през следващите месеци, включително просперитет и късмет.

Погледнете през прозореца на спалнята си

Ако сте самотно момиче, това суеверие би трябвало да означава, че съпругът ви е зад ъгъла. Казват, че ако на Нова година погледнете през прозореца и видите мъж, който минава покрай вас, това е знак, че ще вървите по пътеката, преди да е изтекла годината.

Яжте грозде

Този ритуал за похапване на грозде произхожда от Испания. Смята се, че ако изядете 12 гроздови зърна преди 00:01, те ще ви донесат късмет през следващата година.

Не давайте пари назаем

В противен случай това може да е лоша финансова поличба за следващите месеци.

Избягвайте да ядете пиле

Любителите на пилето трябва да пропуснат тази храна. В противен случай 2023 може да се окаже пълна с лош късмет. Някои вярват, че тъй като пилетата имат крила, късметът ще отлети.

Снимка: iStock

Бъдете шумни

Шумните хора обикновено присъстват на повечето партита за Нова година. Но всъщност има причина. Смятало се, че звуците прогонват злите духове. Така че радвайте се и бъдете шумни, когато часовникът удари полунощ!

Събудете се рано

Да бъдеш ранобуден може да не е за всеки, особено що се отнася до 1 януари. Едно полско суеверие обаче гласи, че ако станеш рано на този ден, лесно ще се събудиш рано и за останалите дни на годината.

Хвърляйте чинии

Разбиването на чинии на прага на вашия съсед или член на семейството е датско суеверие, за което се смята, че носи късмет през идната година.

Снимка: iStock

Тичайте 7 пъти около къщата си

Пригответе се за спринт! Смята се, че ако обиколите дома си седем пъти, ще имате късмет през новата година, така че не забравяйте маратонките.

Облечете дреха на точки

Хората във Филипините обичат да носят дрехи на точки в новогодишната нощ. Тъй като кръглата форма прилича на монета, те смятат, че ще донесе богатство и просперитет за следващата година.

Останете в къщата си

Това суеверие не означава, че трябва да останете в къщата си завинаги… само докато някой отвън влезе през вратата ви.

Изхвърляйте нещата през прозореца си

Ако сте в Италия на Нова година, има голям шанс да видите хора да изхвърлят вещи през прозореца си в полунощ. И макар да изглежда изненадващо и донякъде опасно, това е популярно суеверие, за което се смята, че помага да се направи място за положителни емоции през годината.

Изпълнете танц на мечка

В Румъния хората обличат мечи кожи и танцуват нагоре-надолу по улиците. Ако го правят между Коледа и Нова година, това предпазва от лош късмет.

Избягвайте омара

Изисканата вечеря може да звучи като чудесен начин да посрещнете Новата година, но каквото и да правите, избягвайте да поръчвате омар. Защо? Много култури вярват, че тъй като омарите се движат назад, ако изядете един преди полунощ, тогава годината ви ще има много неуспехи.

Почистете дома си

В Китай и Латинска Америка една легенда гласи, че можете буквално да изметете негативността.

Изгорете плашило

Плашилата обикновено са есенна украса в Америка, но в Еквадор те са символ на лошата енергия от предходната година. Хората там ги изгарят като начин да имат нов старт на новата година.

Снимка: iStock

Стъпете с десния крак

Няколко култури смятат, че не трябва да стъпвате на Нова година с левия си крак.

Яжте соба юфка

В Япония хората ядат соба юфка от елда в полунощ. Смята се, че юфката носи просперитет и дълголетие, ако се яде в края на една година и в началото на новата.

Отворете вратите в полунощ

Може да е хладно навън, но ако отворите вратата си малко преди полунощ, това е начин да пуснете старата година навън и да посрещнете новата. Това е просто суеверие, което можете да правите всяка година.

Забравете домакинската работа

Въпреки че някои суеверия са свързани с извършването на предварително почистване за Нова година, това китайско суеверие е пълната противоположност. Предполага да не правите никакво почистване на Нова година, защото ако го направите, в крайна сметка ще изхвърлите или измиете късмета си.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.