Сигнализирай!

Честит 20-и април: защо свързваме 4:20 с канабиса?

Gospodari.com
Gospodari.com
20.04.2023 г.
18
0

На днешната дата, канабис ентусиасти по цял свят празнуват растението и канабис културата. 420, 4:20 или 4/20 е кодов термин и жаргонен израз, с който хората идентифицират своята принадлежност към тази култура.

Със зората на новото хилядолетие все повече страни по света започват да гледат на канабиса като на лекарство и се ориентират към промяна на своето законодателство.

Към днешна дата 42 страни са легализирали канабиса за медицинска употреба. 3 държави напълно са легализирали марихуаната, като предоставят и легален пазар.
Страните, в които канабисът се предлага в търговската мрежа, са Канада, Уругвай, 18 щата в САЩ и Тайланд.

Но как 20-и април се свързва с канабиса и от къде произлиза израза "4:20"?

Берлин е все по-близо до легализирането на канабиса

Най-достоверната история проследява 4:20 до Марин Каунти, Калифорния. През 1971 г. петима ученици от гимназията Сан Рафаел се срещат в 16:20 ч. до статуята на химика Луи Пастьор в кампуса, за да могат да си пафнат. Те избират точно това време, защото тогава приключват извънкласните им дейности. В последствие групата се именува "Waldos" и „420“ се превръща в код за пушене на марихуана.

източник: istockphoto

По-късно, един от членовете на групата започва да работи като асистент на басиста на бандата Grateful Dead. От там музикантите подхващат израза и започват да го популяризират.

На 28 декември 1990 г. фенове на бандата в Оукланд, Калифорния започват да раздават флаери, които приканват хората да пушат „420“ на 20-и април в 16:20 ч. Идеята им е хората по целия свят да се събират всяка година в един и същи ден и час и заедно да пушат.

Единият от тези флаери се озовава в ръцете на Стив Блум, бивш репортер на списание High Times, който е авторитет в канабис културата. Година по-късно списанието отпечатва листовката, като продължава да използва фразата в изданието си. Скоро тя става известна по цял свят като код за марихуана. През 1998 г. аутлетът кредитира петимата приятели от „Waldos“ като „изобретателите“ на 420.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.