Сигнализирай!

Национално движение "Трети март" е вече факт, Румен Радев остава в сянка

Gospodari.com
Gospodari.com
04.09.2023 г.
22
0

Интелектуалци, политици и журналисти обявиха създаването на национално движение "Трети март", като Румен Радев ще остане в сянка, съобщава "Марица".

Инициативата на движението е да запази датата като национален празник на България. Организаторите изразиха и готовност да поставят въпроса на референдум.

"Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник.", обяви евродепутатът Петър Витанов на пресконференция.

Снимка: Асен Тонев/БТА

Денков отговори на Радев за смяната на датата на националния ни празник

Идеята беше анонсирана наскоро от президента Румен Радев, което показа неговата амбиция за по-активно участие в политическия живот на страната. Част от инициаторите са негови приближени, като проф. Искра Баева, която участва в инициативния комитет за издигането му за държавен глава. Също така спортистката Весела Лечева, която беше служебен министър на младежта и спорта. Освен тях са и Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, боксьорът Тервел Пулев и журналистите Явор Дачков и Велислава Дърева.

Въпреки това Витанов обяви, че Румен Радев не е част от инициативата.

"Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник.", каза той.

"Включих се тук, възмутен от конюнктурното поведение на ПП-ДБ. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е абсолютно несериозно. Има малка група русофоби, тя е между 16-20%. Тяхното представителсто е абсолютно малко. Те искат нещата да станат насила, защото всичко руско трябва да бъде изчегъртано. Това ми се видя абсолютно безобразие и така реших да участвам.", заявява журналистът Явор Дачков.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.