Сигнализирай!

Естонският премиер е трябвало да подаде оставка заради руския бизнес на съпруга ѝ, смята президентът

Gospodari.com
Gospodari.com
05.09.2023 г.
17
0

Естонският премиер е трябвало да подаде оставка заради руския бизнес на съпруга ѝ, смята президентът.

Държавният глава Алар Карис се срещна вчера с лидерите на всички политически партии, представени в парламента. И заяви, че министър-председателят Кая Калас е трябвало да подаде оставка още в началото на кризата след скандала, включващ нейния заем към компанията на съпруга ѝ, която има бизнес интереси в Русия. Това предава estonianworld.com.

Естония експулсира руски дипломат

„Личното ми предпочитание би било ръководителят на правителството да беше подал оставка. Още в началото на веригата от събития, които доведоха до криза. Това щеше да спаси нейната почтеност, способността на правителството и доверието в Естония. Но всеки взема собствените си решения в ситуация като тази, като сам преценява сериозността на моралния проблем“. Това каза Карис, цитиран от Естонското обществено радио.

И още реакции

В предаването на обществената телевизия „Очевидец“ („Pealtnägija“) президентът също посочва, че Калас е трябвало да подаде оставка. То ще бъде излъчено на 6 септември.

„Това е тежък случай, разбира се. Не искам да се поставям на мястото на премиера, но ако бях министър-председател, вероятно щях да реагирам по-бързо и да взема ясно решение“. Това отбеляза Карис.

„Моят съвет към премиера е – тя сама ще вземе това решение – но бих препоръчал, честно казано, да дойдете в Кадриорг (резиденцията на президента – ред.). Със или без листчето (оставка – ред.), но да обсъдим въпроса.”

Преди това Карис направи публично изявление на 28 август във връзка със скандала. Тя каза, че когато става въпрос за определени компании, това поставя под въпрос доверието в естонската държава във взаимодействието ѝ с нейните съюзници.

Естонското обществено радио и телевизия съобщи на 23 август, че Stark Logistics, транспортна компания, частично притежавана от съпруга на Калас Арво Халик, не е прекратила дейността си с Русия. Компанията продължила доставките до Русия и по време на войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Още от началото на войната Калас казваше пред естонските, както и на международните медии, че „не трябва да има бизнес с Русия“.

Досега Калас настояваше, че няма намерение да подава оставка и от партията, която ръководи. Става дума за Реформаторската партия, която има 37 места в 101-членния естонски парламент. Досега оттам до голяма степен застанаха зад нея.

Кая Калас стана първата жена министър-председател на Естония през януари 2021 г.

Алар Карис, специалист по молекулярна генетика и биология, беше избран за президент на Естония на 31 август 2021 г. от парламента на страната. Карис никога не е членувал в никоя политическа партия.

Заглавни снимки: iStock; Renee Altrov - Riigikantselei; President.gov.ua

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.