Сигнализирай!

Ключов виновник за трагедията в Царево е бил фаворит по преференции на парламентарните избори

Gospodari.com
Gospodari.com
06.09.2023 г.
55
0

Ключов виновник за трагедията в Царево е бил фаворит по преференции на парламентарните избори, става ясно от материал на Генка Шикерова за "Свободна Европа", публикуван през 2021 година. Става въпрос за шефа на "Напоителни системи" Бургас Диян Петров.

На изборите през април 2021 година той е бил на последно място в листата - под номер 128. Близо 74 на сто от използвалите възможността за преференциален вот гласоподаватели за ГЕРБ в община Царево са гласували по този начин. На места тази подкрепа е абсолютна - като в селата Резово и Българи. В Ахтопол в 90 на сто от бюлетините за ГЕРБ с преференции е отбелязан номер 128. За секциите в Царево и Синеморец този процент е между 61 и 82 на сто.

Магистрат е сред жертвите на потопа в Царево

В секция №8 в Царево например, където гласуват жителите, заселени незаконно върху общински терени, от 84 гласа за ГЕРБ, 53-ма са посочили изрично, че подкрепят и №128.

Общият резултат от всички секции в община Царево показва, че 70 на сто от гласовете за ГЕРБ са с отбелязана преференция. От секциите в общината кандидат №128 получава близо 60 на сто от преференциите в цялата област Бургас.

Кой е 128?

128 е последният кандидат в листата на ГЕРБ. Той се казва Диян Петров и e директор на “Напоителни системи” в Бургас.

“За мен е чудесно! Имам много приятели и познати в Царево”, казва тогава за "Свободна Европа" Петров.

“Кандидатът от ГЕРБ, който събира най-много преференции не е популярно лице в общината”. Това каза Емил Пейчев, общински съветник от "Гергьовден" в Царево. По думите му Петров не е идвал в района по време на кампанията.

Диян Петров каза, че е бил в Царево много пъти, но не успя да се сети колко от тях по време на кампанията.

“Така трябва да е. Разбира се, че ще имам цялата подкрепа! Направихме много силна кампания. Много неща направихме в общината”, обясни директорът на “Напоителни системи” - Бургас и кандидат за депутат от ГЕРБ Диян Петров.

На въпрос как си обяснява мощната подкрепа сред незаконно заселените жители на махала “Грънчаря” той каза, че се е получило така, защото “много от хората имаха проблем със Закона за устройство на територията. Много неща съм им обяснявал”.

В квартал “Грънчаря”, върху общински земи, са заселени около 300 семейства. Те нямат никакви документи за собственост или основание за владение на имот. Плащат ток и вода на един човек, който е единственият със законна партида.

“Хората са намерили защо да ме подкрепят и са го направили. Не знам дали живеят в незаконни постройки”, каза Петров.

Общият брой на преференциите за №128 в община Царево и област Бургас не са достатъчни, за да пренаредят листата, но пък е ясно по секции откъде идва подкрепата. Според експерти именно това обяснява феномена - удобен начин за контролиране на гласуването по секции.

Изводът

Купуването на гласове днес води до беди, щети и дори смърт утре. Затова на следващите избори се замислете - заслужава ли си да гласувате за когото ви кажат, ако това може да коства живота ви или този на близките ви хора? Заслужава ли си да даваме власт на хора, които след това я превръщат във финансов поток за лични облаги? Не, не си заслужава. Крайно време е да се научим, че всяко наше действие днес има последици в бъдеще.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.