Сигнализирай!

ЕК: X е платформата, разпространяваща най-много фалшиви новини (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2023 г.
23
0

Нов доклад на Европейската комисия твърди, че социалната мрежа X е платформата с най-голям процент дезинформация и фалшиви новини, съобщава NOVA.

Проучването обхваща работата на шест големи социални мрежи в Полша, Словакия и Испания. Съществуват опасения относно увеличаването на дезинформацията, свързана с парламентарните избори в Словакия, насрочени за тази събота, както и тези, които ще се проведат следващия месец в Полша. Изборите за Европейски парламент са насрочени за следващата година.

централата на Европейската комисия. източник: istockphoto

Илон Мъск започна набиране на хора за тест на мозъчен имплант

Установено е, че повечето участници в дезинформацията имат значително по-широка аудитория и са се присъединили наскоро към платформата.", споделя вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова.

X има най-голямото съотношение на публикации с фалшиви новини/дезинформация сред платформите, които подават доклади до ЕС. Особено притеснително е колко бързо тези, които разпространяват фалшиви новини, успяват да намерят публика.", добавя тя.

От комисията твърдят, че има постоянно нарастване на дезинформацията, откакто Илон Мъск, който се описва като „абсолютист на свободата на словото“, поема контрола над компанията миналата година.

От X не са коментирали становището на доклада.

Независимо от платформата, която използвате, най-надеждният инструмент срещу дезинформацията остава критичното мислене. В днешно време съществуват всякакви източници на факти и твърдения, а алгоритмите манипулират тяхното разпространение. Затова е особено важно те да бъдат проверявани.

От "Господарите" от години се борим срещу фалшивите новини и дезинформацията.

Война от фалшиви новини за войната залива социалните мрежи (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Въпреки това интернет пространството е необятно и затова разчитаме и на вашите сигнали за нередности и съмнения за манипулация.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.