Сигнализирай!

ЕП изключи розовото масло от продуктите с опасни съставки

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2023 г.
11
0

Европейският парламент изключи розовото масло от продуктите с опасни съставки, съобщава "СЕГА".

Парламентът одобри в сряда с голямо мнозинство компромисен текст, който изключва етеричните масла от новата класификация за етикетите. Тя приравнява розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето.

Това съобщи българският евродепутат Атидже Алиева - Вели, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента.

"Текстът гласи, че продукти от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани, няма да бъдат в обхвата на новата класификация. В тези продукции попадат и етеричните масла.", обяснява Алиева-Вели.

източник: istockphoto

Европейската комисия няма да приеме розовото масло като химикал

Еврокомисията искаше да приеме регламент, според който съставът на розовото масло се разглежда като смес. При това положение всеки елемент трябва да се изследва за въздействие и да бъде обозначен на етикета, ако носи риск за здравето.

Българските производители на розово масло, както и българското правителство остро възразиха срещу промяната. Те настояха пред Брюксел съставът на етеричното масло да се запази като един цял компонент. 

"За съжаление нашето настояване изобщо етеричните масла да не се споменават в новото законодателство, не бе прието. Но на този етап българските производители ще продължат да работят така, както са работили.", уточни Алиева.

ЕП е приел, че след шестата година от влизане в сила в действие на новото законодателство, комисията трябва да направи оценка на начина на прилагане, както и на ефекта от това законодателство, което също беше важно за нашите производители, допълни българският евродепутат.

Окончателните текстове ще бъдат приети след преговори между Съвета, Европейската комисия и Европарламента.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.