Сигнализирай!

„Хамас“ обяви, че ще започне да екзекутира пленници, ако Израел продължи атаките си

Gospodari.com
Gospodari.com
09.10.2023 г.
6
0

„Хамас“ обяви, че ще започне да екзекутира израелски цивилни пленници, ако Израел продължи атаките си и бомбардира палестински домове без предварително предупреждение, информира bTV, позовавайки се на Reuters.

Ето какво се знае за израелските заложници, взети от „Хамас“

https://twitter.com/netanyahu/status/1711401659190886556

Говорителят на въоръженото крило на „Хамас“ Абу Обайда е заявил, че действат в съответствие с ислямските инструкции, така че израелските пленници били живи и здрави.

Обайда обвини Израел за засилените бомбардировки и убиването на цивилни в домовете им при въздушни удари, извършвани без предупреждение.

https://twitter.com/tramrsec/status/1711409055946670537

Припомняме, че "Хамас" е ислямистка паравоенна и политическа организация, която съществува от 1987 г. Тя поема контрола над Ивицата Газа през 2007 г.

Основната цел на "Хамас" е унищожаването на държавата Израел и основаването на държава Палестина с ислямистко управление. Групировката и Израел, която е основана през 1948 г., са имали редица конфликти през годините. Никой от тях обаче не е доближавал мащабите на сегашния.

Израел, Съединените щати, Европейския съюз, в това число и България, и много други страни определят "Хамас" като терористична организация. През годините тя използва множество терористични методи, които не са подкрепяни от част от палестинците, включително самоубийствени атентати.

Групировката е подкрепяна от Иран, който я финансира и осигурява оръжия и обучение на бойците ѝ, пише Свободна Европа.

Мюсюлманска страна изрази подкрепа за Израел

Междувременно Обединените арабски емирства бяха първата мюсюлманска държава, която изрази подкрепата си за нападнатата държава Израел.

Обединените арабски емирства описват атаките, извършени от палестинската ислямистка фракция “Хамас” срещу израелски градове, като “сериозна и тежка ескалация“.

Цивилните и от двете страни винаги трябва да имат пълна защита съгласно международното хуманитарно право и никога не трябва да бъдат цел на конфликт“, добави министерството.

ОАЕ е първата страна от Персийския залив, която нормализира отношенията си с Израел през 2020 г. Тя скъса с десетилетната арабска политика, подкрепяща палестинската кауза.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.