Сигнализирай!

Отново теч в руски модул на Международната космическа станция

Gospodari.com
Gospodari.com
09.10.2023 г.
9
0

Отново теч в руски модул на Международната космическа станция. Специалисти от американския Център за управление на мисиите съобщиха за теч в охладителната система на модула "Наука" на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) в понеделник. По-късно новината беше потвърдена от руската космическа агенция "Роскосмос", която е собственик на модула, пише Дневник.

В изявление на агенцията се казва, че проблемът е в охладителна система, използвана за регулиране на температурите на борда, но че животът на екипажа не е застрашен.

"В модула "Наука" на руския сегмент на МКС възникна изтичане на охлаждаща течност от външната (резервна) радиаторна верига, която беше доставена на станцията през 2012 г.", съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на информация от "Роскосмос".

Според държавната корпорация основната верига за температурен контрол на модула работи нормално и осигурява комфортни условия в жилищната му част.

"Екипажът и станцията не са в опасност", се казва още в съобщението.

Снимка: iStock

“Замърсен с опасни химикали”: Въздухът на Международната космическа станция е отровен

Проблемът е бил забелязан от контрола на полетите на НАСА в Хюстън. Астронавтът Жасмин Могбели е изпратена да погледне отблизо и е потвърдила теча в охладителната система.

През декември 2022 г. космическият кораб "Союз МС-22", скачен към МКС, разви теч от веригата на външния радиатор. Главният изпълнителен директор на "Роскосмос" Юрий Борисов каза, че радиаторът на външната система за термоконтрол на кораба е бил повреден от метеорит. На 28 март 2023 г. спускаемият модул на космическия кораб беше върнат на Земята в безпилотен режим.

"Роскосмос" изпрати резервен кораб да прибере тричленния руско-американски екипаж, който се завърна на Земята на 27 септември с шестмесечно закъснение.

На 11 февруари се появи изтичане на охлаждаща течност от системата за термичен контрол на товарния кораб "Прогрес МС-21", скачен към МКС и осем дни по-късно той беше потопен в Тихия океан.

В момента на станцията има общо 7 астронавти и космонавти от Русия, Япония и САЩ. Командир е датчанинът Андреас Моргенсен.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.