Сигнализирай!

Борисов, Пеевски и Петков не искат "Възраждане" да ръководи комисията за службите

Gospodari.com
Gospodari.com
23.01.2024 г.
16
0

Борисов, Пеевски и Петков не искат "Възраждане" да ръководи комисията за службите. По тази причината тримата са внесли официално проект на решение за изменение и допълнение в правилника за работа на парламента, засягащ комисията за контрол над службите за сигурност и използването на специални разузнавателни средства.

Депутатите предлагат комисията да бъде конструирана и ръководена по модела на останалите парламентарни комисии. Тоест - с избор на председател и численост, сформирана на принципа на спазване на съотношението в числеността на парламентарните групи.

В момента комисията се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия спрямо числеността на парламентарните групи.

Снимка: БТА

Тримата вносители на проекта посочват, че в момента комисията е неефективна и неработеща заради начина на управление.

От началото на новата сесия на Народното събрание ръководството на комисията пое проруската партия "Възраждане" в лицето на депутата Николай Дренчев.

Казусът с "Възраждане" възникна в петък, по време на дебатите за избор на конституционни съдии. Тогава Делян Пеевски влезе в сблъсък с Костадин Костадинов. Двамата председатели на парламентарни групи си крещяха в пленарна зала.

Грозна размяна на реплики между Пеевски и Костадинов в Парламента (видео)

Веднага след гласуването Пеевски заяви, че има скандал в парламента, както и че "проруска партия не може да заема този пост, защото това може да е риск за националната сигурност". Той даде заявка, че тази грешка ще бъде поправена.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов одобри идеята на депутата от ДПС да се смени статута на комисията и да бъде направен нов избор на ръководство. Пеевски получи подкрепа и от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков. Според него комисията не трябва да бъде председателствана от "Възраждане", тъй като те заемат антиевропейски позиции.

Очаква се, заради внесения проект от тримата депутати, правната комисия в парламента да се събере на извънредно заседание.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.