Сигнализирай!

Световноизвестна турска писателка загуби дело за плагиатство

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2024 г.
22
0

Световноизвестна турска писателка загуби дело за плагиатство. Предмет на съдебния спор е романът „Дворецът на бълхите” на Елиф Шафак. Той е преиздаван 49 пъти и е преведен и публикуван на десетки езици, включително български.

Шафак ще трябва да изплати обезщетение на друга турска авторка – журналистката Мине Къръкканат. Съдът потвърди, че романът представлява плагиатство от по-рано излезлия роман на Къръкканат „Сараят на мухите“. Това съобщи английското издание на турската медия Bianet.org.

Дворецът на бълхите“ на Елиф Шафак е публикувана за първи път през 2001 г. а „Сараят на мухите“ - през 1990 г.

В решението на съда се посочва, че това присвояване е нарушение на авторските права на Мине Къръкканат съгласно закона за интелектуалните и художествените произведения.”Въз основа на изследването на двете литературни произведения от експертна група е било установено, че 5 процента от романа “Дворецът на бълхите“ са плагиатствани от произведението на Мине Г. Къръкканат". По тази причина съдът е определил да бъде изплатена компенсация на Къръкканат. Тя е в размер на 7952 турски лири (241 евро). Съдът е присъдил и допълнителни 10 хиляди турски лири (303 евро) обезщетение за нанесени неимуществени вреди. 

След обвинения в плагиатство: Президентът на Харвард подаде оставка

Според съда Къръкканат може да претендира за обезщетение и от "Доган китап" - издателството, публикувало романа, заради приходите от печалбата.

От издателство „Доган Китап“ са категорични: „Ще обжалваме решението“. В изявлението им по случая се казва: „Ние напълно отхвърляме незаконното решение, постановено от първоинстанционния съд въз основа на противоречива експертиза. Тъй като това решение не може да бъде оправдано нито правно, нито литературно". Според издателството това е организирана вражеска атака срещу тяхната авторка.

След обжалването, новото издание на романа на Елиф Шафак „Дворецът на бълхите“ не може да бъде публикувано и съществуващите копия на пазара ще бъдат изтеглени. Освен това подробното решение на съда ще бъде публикувано в един от трите най-тиражни вестника в страната. Разноските по пубикациите ще бъдат събрани от ответниците.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.