Сигнализирай!

Документален филм твърди, че е заснел рядък контакт с горско племе (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
10.05.2024 г.
61
0

Документален филм твърди, че е заснел рядък контакт с горско племе. На кадрите белгиецът Жан-Пиер Дютийо е в Папуа, Нова Гвинея. И осъществява контакт с племето Туламби, може би за първи път.

Ето къде кубчета лед вече струват повече от хляба и млякото

Видеото показва хора, които се събират около Дютийо и докосват кожата му, преди да се ръкуват, след като той им подарява няколко кибрита. Кадри от документалния филм, пуснат през 1993 г., в крайна сметка се разпространяват онлайн. От тях става ясно, че Туламби са смятали Дютийо и неговия екип за „призраци“.

Докато някои хора, които са видели кадрите, смятат, че това е невероятна гледка, други са по-скептични, че всъщност това е първият момент, в който едно племе вижда бял човек. Някои скептици твърдят, че между 1979 и 1987 г. племето се е срещнало с трима етнолози, единият от които „е осъдил този документален филм като измама“.

Това е Пиер Лемоние, за когото се твърди, че се е срещнал с племето през 1985 г. яколко години преди заснемането на този кадър. Той заклейми документалния филм като „неверен, расистки и отвратителен“. Според него Туламби „живеят на по-малко от четири дни пеша от административен център с учители, писта за кацане. Радио, медицински сестри и разбира се, проповедник“.

Дебатът

Лемоние твърди още, че е бил съден за клевета заради статия, която е написал през 2004 г. В нея той казва, че Туламби всъщност се наричат Анкаве. И че между 1929 и 1972 г. е имало най-малко шест отделни срещи, които са могли да доведат до контакт.

„В случая с „Туламби“, който обсъждам надълго и нашироко тук, достигна до там, че бях нападнат от журналисти. Бях призован в съд, за да предоставя „доказателство“ за липсата на каквато и да е неизвестна племенна група. В регион, където аз и Жан-Люк Лори правихме проучване сред общностите преди повече от 20 години."

Следователно дали документалните кадри са автентични или не е въпрос на известен дебат.
Хората може да видят кадрите и да си помислят, че са свидетели на невероятен момент на първи контакт, но историческите записи показват, че тези хора са били в контакт и преди. Затова винаги си струва да приемате тези уж невероятни моменти с щипка сол.

Видео: Youtube/2322esther

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.