Сигнализирай!

Белият дом иска да легализира канабиса в САЩ

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2024 г.
17
0

Президентската администрация в САЩ официално предложи да легализира марихуаната на федерално ниво, като я преквалифицира на по-малко рискова.

Употребата и разпространението на растението ще бъдат регулирани от закони. Тези, които го продават без разрешение, могат да бъдат изправени пред федерално наказателно преследване.

Никой не трябва да влиза в затвора само, защото използва или притежава марихуана. Точка!“, заявява президентът Джо Байдън в специално видеобръщение.

В четвъртък, 15 май, Министерството на правосъдието официално започна процеса за прекласифициране на марихуаната към вещество с по-малък риск и премахването му от категорията, в която се третира наравно с хероин, фентанил и метамфетамин.

Източник: Associated Press

Марихуаната за развлекателни цели става легална в Германия

В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории. Досега марихуаната спадаше към първата, която се отнася до най-рисковите субстанции.

Администрацията на Байдън иска да постави канабиса в третата категория, където фигурират вещества с медицинско приложение като стероидите и парацетамолът.

Така за първи път официално се признават медицинските ползи на растението на федерално ниво.

Сега предстои 60-дневен период за коментари, който ще позволи забележки и поправки на предложението, преди то да бъде финализирано.

Джо Байдън за първи път нареди на федералните агенции да преразгледат начина, по който се класифицира употребата на марихуана, през октомври 2022 г., седмици преди междинните избори през същата година.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.