Сигнализирай!

Избягалият от Иран режисьор спечели награда в Кан (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
29.05.2024 г.
20
0

Избягалият от Иран режисьор спечели награда в Кан. Мохамад Расулов напусна нелегално Иран и пристигна на кинофестивала в Кан, където представи своя нов филм „Семената на дивата смокиня“ в конкурса за „Златна палма“. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Той бяга тайно от режима на аятоласите, осъдил го на 8 години затвор заради опозиционните му възгледи. Напуска страната си пеша, прекосява планински район, след което незабелязано преминава границата. Изключва всичките си електронни устройства и се укрива на тайни места в Германия, преди да получи документи от германските власти.

Научихме, че изборът на нашия филм тук в Кан е станал известен на много хора и следователно тайните служби може би ще арестуват членовете на екипа. Затова трябваше да взема решение само за няколко часа. Зададох си въпроса: „Искам ли да бъда в затвора или трябва да напусна Иран?”. Имам предвид географски и да се присъединя към културния Иран, който съществува отвъд неговите граници. Казах „Сбогом” на моите растения, които обичам толкова много, отглеждам ги в моята къща … и просто тръгнах. Не беше лесно да взема това решение. Гледката от прозореца ми е към планините, но виждах и стените на затвора. Много от моите приятели са зад тези стени в момента”, разказва режисьорът Мохамад Расулов.

Снимка: стопкадър/видео

Расулов не е стъпвал в Кан от 2017 г., когато печели наградата „Особен поглед“ за филма си „Честен човек“, разглеждащ въпроса за корупцията. През 2020 г. не му е било позволено да напусне Иран, за да получи „Златна мечка“ в Берлин за филма „Няма зло“, третиращ смъртното наказание.

Ирански режисьор избяга пеш от родината си, за да не попадне в затвора

Новият му проект „Семената на дивата смокиня“ обещава да разстрои още повече властта.

Разказва историята на следовател, който постепенно изпада в параноя, в момент, когато в столицата Техеран избухват огромни демонстрации. Продукцията е удостоена със специалната награда на журито.

А как се появи този филм ли? Идеята извира от години на конфронтация с тайните служби и културните дейци, цензурата в Иран. Всички тези герои са вдъхновени от реални хора. Всички сцени идват от реални ситуации. Тези, които познават тайните служби в Иран, ще разпознаят местата, коридорите. Тази история е много, много близка до реалността. Когато бях в затвора, всички бяхме силно повлияни от това, което се случваше извън него, от избухналите демонстрации. Очевидно нямаше как да участваме пряко заедно със сценариста Джафар Панахи, бяхме в затвора и говорихме много за това, което се случваше извън стените му”, заяви Расулов.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.