Сигнализирай!

Видовден e, ето какво гласят поверията (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.06.2024 г.
39
0

Видовден e, ето какво гласят поверията - истината излиза наяве. Всяка година на 15 юни отбелязваме Видовден или Деня на възмездието. Според народните поверия днес всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените от него грехове. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Калина Найденова е самодеец в читалището в берковското село Гаганица. Тя споделя, че често използва израза „Ще дойде Видовден, ще си получиш заслуженото!“.

Вярвам, че наистина има някакво възмездие. Въпреки че аз не го пожелавам никому, дори и на този, който ми е направил лошо“, споделя жената.

За Калина от читалището в село Гаганица, възмездие за грешните политици - няма. „За да сме на този хал днес в България, си мисля, че за тях вече няма Видовден“, споделя жената.

Снимка: iStock

11 години от #ДАНСwithme, на едни и същи им е все едно (Коментарът на редактора)

В народната митология Вида е образ на възмездието. Тя разделя правилното от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд.

Според други празникът е посветен на Свети Вит, закрилник на зрението, живял в края на III и началото на IV век.

Празникът се почита, за да се предпазим от градушки. Поверията на този ден гласят, че днес не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите. Хората вярвали, че градушките идват като възмездие за греховете и това е довело до представата, че на Видовден наяве излизат всички сторени злини.

У нас празникът се отбелязва основно в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко. А по света се чества в Черна гора, Босна и Херцеговина, Чехия и Сърбия.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.