Сигнализирай!

ЕК готви нечувана глоба за Фейсбук

Gospodari.com
Gospodari.com
02.07.2024 г.
19
0

ЕК готви нечувана глоба за Фейсбук. Започната е специална процедура срещу платформата Мета на Марк Зукърбърг. Причината: въведения от Мета модел, в който потребителят или плаща за достъп, или се съгласява с наличието на таргетирано рекламно съдържание в платформите.

Онлайн гигантът внедри възможността за избор на европейските потребители през ноември с цел да покрие изискванията на законодателството в общността за защита на личните данни. Според ЕК обаче в случая имаме нарушения на Законодателния акт за цифровите пазари (DMA). Тъй като изборът за ползвателите е изкуствено ограничен, пише Money.

Сърбия инвестира 154 млн. евро в жп линия с връзка към България. А ние кога?

Марк Зукърбърг обича да тренира бойни спортове, но не обича да плаща глоби.

Експерите от Европа са категорични, че не се дава възможност на потребителите да използват безплатни версии на платформите. И то такива, които са равнопоставени на тези с рекламите, но не използват лични данни. Това е невъзможно.

От компанията на Зукърбърг обаче имат мнение по въпроса.

"Плащането на абонамент за версия без реклами отговаря на предписанието на Съда на ЕС и на DMA. Очакваме да проведем конструктивен диалог с Европейската комисия, който да доведе до прекратяване на разследването".

Окончателното решение трябва да дойде през март. То може да излезе изключително "солено" на Марк Зукърбърг и компания - с глоба в размер на до 10% от глобалния оборот. Приходът на Мета е около 12 млрд. долара.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.