Сигнализирай!

Винената реколта у нас „изпита“ от жегите

Gospodari.com
Gospodari.com
15.09.2024 г.
70
0

Винената реколта у нас „изпита“ от жегите. „Както вървят нещата, може и да имаме шанс за едно септемврийско море, така че има и плюсове от ранната реколта", шегува се Свилен Георгиев, енологът на изба "Малката звезда" в Южен Сакар. Тази година винарите в този горещ регион прибират гроздето много по-рано от обичайното. И не са единствените - горещините и сушата промениха вегетативния период на лозите и производствения ритъм в цялата страна. Най-засегната е Южна България, където гроздоберът на места върви и с месец по-рано. Но и в Тракийската низина, и в Северна България процесите избързват с 20-ина дни, разказва Капитал в своя публикация.

Ранното прибиране на гроздето не е съвсем безпроблемно. Накратко: значително по-ниските добиви са масово явление, а оценката за качеството не е еднозначна. Промените повишават и разходите на част от винарните и водят до трудности с организацията на и без това вечно недостигащата работна ръка. Тези проблеми обаче не е задължително да се отразят на рафта, защото потребителите са чувствителни към цената на българското вино.

По-големият въпрос е дали тази извънредна година ще e уникална, или сушата и високите температури ще останат и ще изместват трайно винарския цикъл.

Снимка: iStock

Реколта "климатични промени": оскъдно грозде, виното ще поскъпне, но с малко

Ефектите от ранното "зреене" са няколко. Най-масовият е, че заради липсата на вода гроздето в цялата страна е "по-леко" - засушено и с по-малко сок. Така рандеманът или колко литра вино ще бъдат произведени от определено количество грозде масово е с поне 30% по-нисък, а в отделни стопанства дори с повече - особено тези, които нямат системи за капково напояване.

Друг ефект от горещините е този, че гроздето натрупва много бързо захари и достига т.нар. технологична зрялост, преди да е достигнало физиологичната си зрялост. А тя е особено важна, защото от нея зависи развитието на ароматите, свежестта, потенциала за отлежаване и още много от хубавите качества на виното. Принципно енолозите търсят баланс между двете, когато решават кога е моментът за гроздобер.

Енолозите все пак не са категорични в прогнозата си за качеството на реколта 2024 г. Обобщения трудно могат да се правят - във винарството нещата са доста индивидуални.

Друг проблем имат пък по Северното Черноморие. Там силен черноморски циклон донесе проливни неколкодневни дъждове в края на август след период на суша.

Снимка: iStock

Горещините заплашват винарството в цяла Южна Европа

Екстремното време заплашва силно винопроизводството в Южна Европа. Очаква се "намалена пригодност" за региони на Испания, части от Франция, Централна и Северна Италия. Също и големи части от Източна Европа - България, Гърция, Сърбия и други, според Международната организация по лозарство и винарство.

Климатичните промени застрашават някои от най-популярните и добри европейски вина и променят профила им. Заради горещините например производството на просеко страда от значителен спад заради ниските добиви на грозде от сорта глера (от който се прави просеко) - с около 30% тази година. Добивите в района на Шампан пък са намалели с 26% за последните 10 години. Горещото време тази година навреди на лозята и в Южна Франция, които иначе са пригодни за горещини. Доведе до спад с 10- 20%. Бургундия, известна с своя пино ноар (т.нар. бургундско вино, което е и сред най-скъпите в света), може и да не може да отглежда сорта при бъдещо повишение на температурите, смятат експерти.

Учени обясниха главоболието от червено вино – причината не е в количеството

Винената реколта у нас „изпита“ от жегите

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.