Сигнализирай!

ЕК вкарва нови правила за справяне с вълната от нелегални мигранти

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
133
0

Европейската комисия скоро ще представи нови законодателни предложения за по-бързо връщане на нелегалните мигранти. 

"Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страните по произход", каза председателката ѝ Урсула фон дер Лайен снощи след заседанието на европейските лидери, цитирана от БГНЕС.

На въпрос за изнесените центрове, тя заяви, че са обсъждани три различни елемента за три различни ситуации.

"Първият е за центрове за мигранти, които се нуждаят от закрила, като дискусията беше за трети безопасни страни. Вторият е за центрове за мигранти, които нямат право на престой в ЕС. В този случай остава въпросът колко време могат да се намират там хората, ако връщането им в страните по произход е невъзможно. Третият вариант е за страни извън ЕС, в които мигрантите са в капан и нямат право да влизат в Общността. Те биват връщани обратно с помощта на Върховния комисариат за бежанците и Международната организация за миграция и с финансовата помощ на Евросъюза".

ЕК: България и Румъния са напълно готови за цялостно присъединяване към Шенген

Още преди срещата на Европейския съвет западноевропейските медии отбелязаха, че ръстът на популярност на крайнодесните партии, които все повече събират недоволството на европейците от наплива на мигранти и игнорирането от отделните страни в ЕС на общоевропейските миграционни политики, са принудили фон дер Лайен забележимо да ожесточи позицията на Брюксел. 

В навечерието на двудневната среща тя предложи това, което доскоро сама отхвърляше: да се създадат центрове извън ЕС за мигранти, чиито искания за убежище се разглеждат, и за такива, които са получили отказ.

Председателката на ЕК заяви, че блокът трябва да „изгради ниво на хармонизация и доверие“, за да улесни депортирането на нелегални мигранти. Така че всяка страна членка да признава решенията, взети от останалите.

Това ще гарантира, че мигрантите, които имат решение за връщане в една страна, не могат да се възползват от пукнатините в системата, за да избегнат връщане другаде. Приблизително 20 % от заповедите за експулсиране на незаконни мигранти се изпълняват“, заяви Фон дер Лайен.

Тя обеща по-добро сътрудничество с трети страни при приемането на експулсирани мигранти, отчасти чрез по-строга позиция по отношение на визовата политика.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.