Сигнализирай!

ЦИК: Най-много гласуват в Монтана, 35 машини в страната са спрени от употреба (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
178
0

"Избирателната активност към 11 часа е 9,55%. Най-висока е в Монтана – 14,44%, най-ниска е във Варна – 5,5%. За сравнение, на предходните избори на 9 юни за НС активността е била 8,34%, най-висока отново е била в Монтана, а най-ниска в 24 МИР – София". Това каза говорителят на ЦИК – Росица Матева в брифинг.

Гласуването започна нормално. И в страната, и извън нея има членове на секционните избирателни комисии, които не са се явили. В страната районните избирателни комисии назначават от резервните часове и продължават работата си. Извън страната ЦИК предстои да вземе решение по предложение на Министерство на външните работи да бъдат попълнени местата в онези секции, в които не са се явили членове” , каза Матева.

„В ЦИК към 11.40 са постъпили 11 сигнала. Те са от компетентността на районите избирателни комисии и са препратени към тях, за да вземат мерки и да се произнесат. В ЦИК са останали за разглеждане 3 сигнала, 2 от които са за агитации в медии. Изисквана е информация от СЕМ, предстои ЦИК да се произнесе. Има сигнал за заснет вот, за това, че студент не е допуснат да гласува. Те са изпратени по компетентност”, обясни още говорителят на ЦИК.

Към 11.40 ч. постъпиха решения на районни избирателни комисии, с които е преустановено гласуването с общо 35 машини. В Хасково са 7, в Благоевград – 4, в Пловдив област – 4, на другите места по една или две. Основната причина, която е посочена е, че не се отпечатва бюлетина, проблем със софтуера, не работи екрана, не се разчитат смарт картите и др.”, обясни още тя.

Матева каза още, че в ЦИК са получили обаждания по телефона от избиратели, които твърдят, че в секционни комисии членове не поставят два печата на гърба на хартиените бюлетини или един печат на бюлетините от машинното гласуване. И предупреди, че такива гласове са недействителни.

Скъпи приятели, гласувайте свободно и по съвест, за да сложим край на хаоса в страната. Изпращайте ни сигнали за всякакви злоупотреби и нередности на gospodari.com.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.