Сигнализирай!

Златен скункс за "Евроком" за манипулации от кандидат-депутат в ефир (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.04.2022 г.
854
0

Златен скункс за "Евроком" за манипулации от кандидат-депутат в ефир - връчихме го на директорът на телевизията Петьо Стайков. С него разговаряха репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Ивана Барова.

"Шок! Ужас! Бомба!"

Както знаете, създадохме тази рубрика, за да представяме различни манипулативни видеа и да ги разконспирираме. Сред тях се оказа и едно видео, което не само доби популярност в социалните мрежи, но беше споделено и в ефира на Евроком по време на предаването "Делници". На гости там беше ветеринарният доктор, историк, вирусолог, политик и експерт по всичкология и член на парламентарна партия “Възраждане” Пламен Пасков. Темата - Украйна.

По време на гостуването Пламен Пасков показа кадри, за които твърди, че представят актьор, играещ ролята на труп в чувал, който обаче пуши цигара. Кадрите според него са заснети, докато са снимани видеа, "доказващи" зверствата на Русия в Украйна.

Всъщност обаче кадрите са качени в TikTok профила на руския рапър Хаски още през 2021 година.

https://www.tiktok.com/@vasyaivanovdesign/video/6944648301446745346

А песента, чиито клип се снима, е от 2020 г. - "Никогда-небудь".

Златен скункс за "Евроком"

Потърсихме колегите от "Евроком", за да разберем как се е стигнало до този гаф. Директорът на телевизията Петьо Стайков застана пред нашата камера. Неговото обяснение е, че гостът е донесъл различни видеа. A от екипа не са имали време да проверят и са пуснали директно в ефир. Такъв бил рискът на живото предаване.

Логично попитахме дали да очакваме порнография в ефир, ако гостът занесе такава. И напомихме, че в крайна сметка според Закона за радиото и телевизията и според Етичния кодекс на българските медии медията носи отговорност за съдържанието си.

Стайков обеща оттук нататък да са по-внимателни при проверката на видеата и фактите, които излъчват в ефир.

Връчихме му Златен скункс, който да напомня на екипа колко е важно да проверява фактите и кадрите, за да пази доброто име както на телевизията, така и на журналистиката.

Златен скункс за "Евроком" за манипулации от кандидат-депутат в ефир (РЕПОРТАЖ)

Продължавайте да ни изпращате всякакви видеа, в чиято истинност се съмнявате - ние ще ги проверим и ще включим най-ярките от тях в следващите епизоди на “Шок! Ужас! Бомба!”

Златен скункс за "Евроком" за манипулации от кандидат-депутат в ефир (РЕПОРТАЖ). Делници. Евроком. Скункс.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.