Сигнализирай!

СЕ(М)риозно ли?! (Коментарът на "Господарите")

Gospodari.com
Gospodari.com
14.04.2022 г.
30
0

Каквито са медиите, такава и държавата. Напредъкът на двете е немислим поотделно, особено когато липсват ефективни регулатори във всички възможни посоки.

Съветът за електронни медии (СЕМ) е нещо като мръсна семейна тайна, която всички знаят, но за която никой не говори, за да не си разваля настроението. От години и мандати наред този орган не работи така, че да съблюдава и организира спазването на етичните норми в журналистиката по какъвто и да било начин.

ИТН предложи Мартин Карбовски за член на СЕМ

Това се вижда много добре по време на война, когато цари тотална дезинформация дори и в обществените медии. Пример за това е предаването „Политически НЕкоректно“ на Петър Волгин в ефира на БНР, което открито сее руска пропаганда. В едно от последните издания дори беше разгласена фалшивата новина за завладяване на българския кораб в Мариупол от украинската армия - чудесен повод за разговор с Костадин Костадинов от "Възраждане" за унищожения национален интерес и суверенитет...

Не е ясно как регулаторът изобщо следи за спазването на журналистическите стандарти по време на война, в която, както обичаме да казваме ние от „Господарите“, първа умира истината. Същото беше и при разгара на пандемията от Covid-19, когато трибуна се даваше на различни „експерти“, твърдящи, че коронавирусът е „просто леко грипче“ и че ваксините убиват. Но лъжи се говорят и пишат откровено не само при пандемии и военни конфликти.

Много медии в България все още не са разбрали, че онова старо правило за двете гледни точки няма как да бъде винаги приложимо. Особено ако това носи риск за човешки животи.

Вчера пък се появи любопитната новина, че депутатите от „Има такъв народ“ предлагат Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии. Кандидатурата е внесена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов.

Тази новина изненада мнозина в бранша и с още много колеги считаме този ход за грешен. Така или иначе, Карбовски сам отказа предложения му пост, но напрежението около името му продължава и днес.

Само преди часове Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България разпространи позиция, в която ясно заявява какви трябва да бъдат новоизбраните членове – доказани професионалисти  с обществен авторитет и професионално признание. Толкова ли е трудно това?

Ами, да, трудно е. Властимащите винаги са знаели коя е четвъртата власт и колко големи са нейните възможности и затова решават да я използват, но в негативен за обществото аспект. Не е никак случайно, че години наред в СЕМ се вихриха добре познати „калинки“, които не само не подозираха как трябва да се държат в един такъв орган, но и всячески го опорочаваха.

Разбира се, има и добро предложение за членове на регулатора – юристът Симона Велева (кандидатури ще се приемат до 14 април). Общата картина обаче продължава да не изглежда добре. Нуждаем се от повече етични медии, максимално „изчегъртване“ на дезинформацията и пропагандата и най-вече журналисти, които наистина държат на истинността и качеството.

Има такива.

Докладът на Държавния департамент: Сериозна корупция и проблеми с човешките права у нас

И за финал – поредната буря около СЕМ се разразява в момент, в който Държавният департамент на САЩ публикува доклад за човешките права у нас. В него се съобщава за сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително и заплахи срещу журналисти и натиск върху медиите.

Е, още ли искаме хубава държава? Значи ще ни трябва хубава медийна среда. С работещи регулатори.

СЕ(М)риозно ли?! (Коментарът на "Господарите")

Автор: Катя Димитрова

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.