Сигнализирай!

Да живее хартията! (Коментарът на “Господарите”)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.12.2022 г.
23
0

Да живее хартията! Това решиха депутатите по време на продължилите няколко дни обсъждания на промени в Изборния кодекс. Случилото се обобщават репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Панайот Желязков в "Коментарът на Господарите".

Вчера депутатите гласуваха така желаните от част от тях промени в Изборния закон. С тях машините се превръщат в принтери за еднократна употреба, които при местните избори ще бъдат забравен спомен, а район “Чужбина” все пак остава. Пленарното заседание продължи до малките часове на нощта, а голяма част от него премина под скандиранията на стотици хора, събрали се да протестират против промените в Изборния кодекс.

Депутати се опитаха да превърнат работното си място в селска кръчма, обсъждайки храна и алкохол. Цяла вечер те си разменяха процедури, че и обиди, докато успеят да изхвърлят машинните протоколи; да въведат видеонаблюдение при преброяването, което не е ясно какво точно ще вижда и да се скарат кой е по-европеец и по-демократ, докато едни хора на площада се чудят защо обсъждат хартиените бюлетини, а не социалните добавки, инфлацията или някакви други все така истински значими теми.

Протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Докато депутатите обсъждаха закона, пред прозорците на Народното събрание стотици хора протестираха с искане да не се връщат хартиените бюлетини. Предизвикахме ги да прогнозират колко ще са невалидните гласове на следващите избори. Залозите им стигат до над половин милион, предвид статистиката досега:

Източник: ЦИК

Защо толкова си искат хартиените бюлетини?

През годините сме виждали неведнъж задраскани и подправяни протоколи. Не са рядкост и изчезващите чували с бюлетини. Видяхме как Бойко Борисов обяснява за добавяне на цели урни с допълнителни гласове. Видяхме и как Иван Тотев от ГЕРБ хвали член на секционна комисия, че е успял да фалшифицира бюлетини и така те да станат невалидни. Всичко това са причини много хора да са против връщането на хартиения вот.

Много хора се питат защо е толкова важно как ще се гласува на следващите избори. Защо толкова хора протестират против връщането на хартиените бюлетини. Защо са тези денонощни заседания по темата. Отговорът е ясен: Някой има далеч немижав интерес повече никога да не се провеждат избори, чиито резултати не могат да се компрометират. Повече никога да не губи достъпа си до разпределянето на порциите в държавата, на обществените поръчки за милиони, на проектите за избраните фирми, на ремонтите на ремонтите, на всички хиляди причини, заради които България е осъждана и връща европейски пари.

Затова е важно да сме активни! Дори когато политиците не ни чуват, на изборите да им покажем, че не може да продължават с манипулациите. А напротив - да следим много внимателно как се пишат протоколите, кой и къде носи чувалите с бюлетини и къде отиват гласовете на всички ни.
Ние обещаваме да следим изкъсо всички опити за манипулации, а вие ни сигнализирайте, когато се натъкнете на такива!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.