<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112428" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ученици от Ст...

15-годишен ученик е най-младият българин в класацията на Forbes (видео)

20 Декември 2021
0 878

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин, попаднал в престижната класация на списание Forbes – “Топ 30 под 30”.

Десетокласникът от пловдивската математическа гимназия създава софтуер, който озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен анализ на български, пише Dir.bg. Софтуерът има за цел да подобри поддръжката на българския език в интернет пространството като предоставя лингвистичи инструменти за обработка на езика.

15-годишен ученик е най-младият българиян в класацията на Forbes

“Изкуствен интелект за българския език – това е най-престижното нещо в момента”, коментира учителят по информатика от ОМГ “Акад. Кирил Попов” – Пловдив Мария Василева пред bTV

“Това беше нещо като магия – много интересно ми беше как се пишат кодове, числа и се получават интересни приложения”, добави Радостин.

Днес младият програмист е в годишната класация на Forbes- “Топ 30 под 30” за водещите млади лидери, изобретатели и предприемачи на възраст до 30 години в Европа.

“Наистина ме вдъхновява. Това е една доста висока оценка”, каза още той.

Сега Радостин разработва нова платформа. Целта му е с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред. Ученикът мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да изгражда продукти, полезни за хората.

15-годишен ученик е най-младият българиян в класацията на Forbes

Източник: Dir.bg

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции