<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тежка обида о...

1820 дози ваксини срещу маймунска шарка са предвидени за България

01 Август 2022
0 57

1820 дози ваксини срещу маймунска шарка са предвидени за България. Те са закупени от Европейската комисия. Това заявиха от Министерството на здравеопазването, съобщи Mediapool.

Миналата седмица стана ясно, че ЕК е подсигурила 160 000 дози ваксини срещу маймунска шарка. Тя е разработена от датската биотехнологична компания Bavarian Nordic.

САЩ регистрираха рекорден брой случаи на маймунска шарка за 24 часа

Здравният еврокомисар Стела Кириакиду призова страните членки на ЕС, които не са подписали съответния договор, да го направят възможно най-скоро, за да получат ваксините.

1820 дози ваксини срещу маймунска шарка са предвидени за България
iStock

От здравното министерство заявиха, че закупените от ЕК дози от ваксината JYNNEOS ще се получат при сключване на договор за дарение между всяка страна членка. Комисията е предвидила дозите да се разпределят пропорционално, с оглед населението на всяка държава.

За първи път в САЩ: Откриха случаи на маймунска шарка при деца

“По отношение на препоръки за прилагане на ваксина срещу маймунска вариола в страната, същите ще бъдат изискани от ЕС след евентуалното сключване на договор на дарение, при наличие на яснота относно графика на доставките на ваксини и съобразно развитието на епидемията у нас“, уточниха от МЗ.

В България към момента има 4 регистрирани случая на маймунска шарка.

1820 дози ваксини срещу маймунска шарка са предвидени за България

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции