<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Част от украи...

59 000 украински бежанци трябва да напуснат хотелите у нас на 31 май (видео)

05 Май 2022
0 2317

До 31 май над 59 000 украински бежанци, които сега са настанени в български хотели, трябва да ги освободят. Те вече са предупредени, а държавата работи по това да бъдат безпроблемно прехвърлени към други места за настаняване. До този момент държавата е осигурила 33 000 места във ведомствени бази за настаняване, заяви на брифинг в Министерски съвет Мариана Тошева, цитирана от Dir.bg. Тя оглавява Държавната агенция за бежанците и ръководи координационната група.

Отправено е и искане към други ведомства да предоставят бази, за да бъдат настанявани там хора.
59 000 украински бежанци трябва да напуснат хотелите у нас на 31 май (видео)
Булфото

Министерство на транспорта ще направи разчетите как те да бъдат транспортирани към съответното място за настаняване. Някои от базите имат нужда от леки ремонти, други по-сериозни. Усилията са да се намерят достатъчно места за всички хора, уточни Тошева.

Зеленски стартира платформа за финансиране в помощ на Украйна

И допълни: “Разчетите за средствата, които до момента са разходвани, ще бъдат предоставени на създадените структури към Европейската комисия. Очаква се голяма част, ако не и всички разходи, направени от българската държава, да бъдат покрити от създадените и насочени средства по европейски проекти и програми”.

По думите ѝ, над 97 068 бежанци са регистрирани под временна закрила у нас. А в страната пребивават 102 032 граждани на Украйна – това е колкото населението на област Шумен.

Потокът от бежанци от Украйна към България е намалял. Агенцията има готовност за до 70 000 души. Най-лошият вариант е хората да се настаняват в спортни бази, но се полагат усилия те да имат нормален покрив. Част от украинските граждани, особено тези, които имат вече работа, са проявили желание да си намерят жилище или да живеят под наем. Украинците ще бъдат здравноосигурени от 26 април за срок от три месеца, както решиха депутатите, допълни Тошева.

Председателят обяви, че агенцията за бежанците също е пострадала от хакерската атака, която е уязвила много от системите за работа. 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции