<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157231" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Социалните п...

780 лв. ще е минималната заплата от догодина

29 Декември 2022
0 209

От началото на 2023 минималната работна заплата става 780 лв. Служебното правителство прие постановление за изменение на най-ниската заплата в предпоследния работен ден на годината.

Според вицепремиера Лазар Лазаров, увеличението на минималното възнаграждение е 20 процента на годишна база и напълно покрива поскъпването на живота. Но от друга страна – то няма да повлияе на инфлацията, пише БНР.

850 лв. минимална заплата е мираж, Василев обвини ГЕРБ, че връщат постната пица (видео)

По думите на социалния министър, това увеличение ще подпомогне работещите в социалните услуги, на които чистите заплати от тази година се определят спрямо МРЗ. Освен това ще бъде подкрепен и механизмът за лична помощ, както и всички, работещи на МРЗ. Бороят на тази група, по данни на НСИ, е около 500 хил. човека или приблизирелно 1/6 от всички заети.

780 лв. ще е минималната заплата от догодина
Лазар Лазаров, вицепремиер и социален министър

Лазаров допълни, че съвместно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започне работа по механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Какво можем да си позволим с минимална заплата у нас и в чужбина? (видео)

Миналата седмица социалните партньори не постигнаха съгласие относно размера на минималната работна заплата за 2023 година.

780 лв. ще е минималната заплата от догодина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции