<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151058" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Остават брое...

Запознайте се с 8-милиардния жител на планетата (снимки)

15 Ноември 2022
0 2278

Запознайте се с 8-милиардния жител на планетата. Винис е родена във филипинската столица Манила в 1:29 минути след полунощ.

“Светът достигна още един крайъгълен камък, след като момиченце, родено в Тондо, Манила, беше избрано символично за 8-милиардния човек в света”, написаха от Комисията на ООН по населението и развитието във Facebook .

Нашата планета вече е дом на 8 милиарда души, съобщиха от ООН. Сега на Земята има четири пъти повече хора, отколкото през 1928 година.

В Twitter пък бе публикувана снимка как медицинска сестра облича тениска с надпис “8-милиардно бебе” на новородено в родилен дом в Санто Доминго. Дамян е първото регистрирано бебе, родено в Доминиканската република на 15 ноември 2022 г. То е избрано символично да представлява приноса на страната към населението на света от 8 милиарда.

Остават броени часове до раждането на 8-милиардния жител на планетата (видео)

Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш подчертава, че това е повод “да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата”.

ООН обяснява ръста на жителите на Земята с човешкото развитие.

Хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето и личната хигиена. Ръстът е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни, повечето от които са в Африка.

През 2019 година средната продължителност на живота достигна 72,8 години. Тогава беше отбелязано увеличение с около 9 години спрямо 1990 година, пише БНР.

Очаква се по-нататъшното намаляване на смъртността да доведе до средно глобално дълголетие от около 77,2 години през 2050-та.

Индия е на път да изпревари Китай като най-населената страна в света през 2023 година, според последните данни на ООН. До 2050-та половината от населението на планетата ще живее в осем държави: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Експертите смятат, че през 2086 година населението на планетата ще достигне 10 милиарда и 430 милиона души, след което бавно ще започне да намалява.

Запознайте се с 8-милиардния жител на планетата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции