<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101859" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кандидат-пре...

Коя е полковник Невяна Митева – кандидатът за вицепрезидент на Анастас Герджиков

02 Октомври 2021
0 7352

Повече за биографията ѝ пише Булевард България

Невяна Митева е родена през 1970 г. в Добрич. Завършва Националната спортна академия, а по-късно е треньор по плуване в ЦСКА. През 1989 г. Митева постъпва в армията. Била е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката. А също PR-специалист и специалист “Човешки ресурси” във ВВС.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков се кандидатира за президент, a ГЕРБ ще го подкрепи?

Коя е полковник Невяна Митева &#8211; кандидатът за вицепрезидент на Анастас Герджиков
снимка NOVA

През 2005 г. става първата жена, завършила специалност “Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили” във Военната академия “Г.С. Раковски”. 

Четири години по-късно е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция “Отбранителна политика” на Министерство на отбраната.

Митева представлява и Сружението на жените военнослужещи от 2009 г. В това си качество тя е водила различни инициативи и срещи с министри на отбраната – Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев ид р. 

Интересен факт е участието ѝ в дискусията “20 години – жените, мирът и сигурността”. Неин домакин е тогавашната председателка на Народното събрание Цвета Караянчева. Тогава Невяна Митева обсъжда проблемите с дискриминацията от страна на висши военни спрямо жени.

Коя е полковник Невяна Митева &#8211; кандидатът за вицепрезидент на Анастас Герджиков
снимка Булевард България

Избрана е и за председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността от 2013 до 2017 г.

Съпругът ѝ ген.-майор Явор Матеев е награждаван военен. През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции.

ГЕРБ заложи на подобна номинация и през 2016 г., когато включи вицеадмирал Пламен Манушев в двойка с Цецка Цачева. Ген. Съби Събев тогава се яви като кандидат-вицепрезидент на Трайчо Трайков на Реформаторския блок. 

Коя е полковник Невяна Митева – кандидатът за вицепрезидент на Атанас Герджиков

Източник: Булевард България

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции