<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101295" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъже се сбиха...

Армията е в готовност след паническото изкупуване на горива във Великобритания (видео и снимки)

28 Септември 2021
0 3374

Армията е в готовност след паническото изкупуване на горива във Великобритания, съобщава Reuters.

След четири дни на хаос армията обяви, че е в готовност да помогне за разрешаване на проблема с километричните опашки пред бензиностанциите в цялата страна. А той се оказва изненадващо прост – гориво в рафинериите има, но се очаква недостиг на над 100 хил. шофьора на камиони, които да доставят горивото до бензиностанциите. Това кара хората да се страхуват, че ще останат без гориво, а паниката води до презапасяване. В същото време британското правителство и компаниите за горива твърдят, че всичко е наред и гориво има. 

Шофьори спят в колите си, докато други се опитват да предредят опашките. Много бензиностанции затварят, тъй като не успяват да отговорят на повишеното търсене.

“Няма недостиг,” каза Секретарят по околната среда Джордж Юстис в понеделник. “Най-важното е хората просто да купуват бензин, както биха го правили обикновено. Ситуацията щеше да е напълно управляема ако нямаше много отразяване в медиите около факта, че има недостиг и последвалата публична реакция на това.”

Управителят на бензиностанция в Южен Уелс казва пред BBC, че обикновено продават между 20 и 30 хил. литра гориво дневно. В последното денонощие обаче са продадени 100 хил. литра.

Миналата седмица BP съобщи, че ще трябва да затвори временно част от бензиностанциите си, тъй като няма шофьори на камиони. Други петролни компании също имат подобни проблеми, което повдига въпроса откъде идва този недостиг.

Недостиг на шофьори

Подобен проблем, макар и в много по-малка степен, има в цяла Европа, но за Обединеното кралство той е изключително изострен. Част от причината е, че след Брекзит много европейски шофьори се прибраха в своите страни или избраха да работят другаде, заради усложнената бюрокрация на границите и ефекта върху приходите им. 

След това пандемията накара още шофьори да напуснат страната, а малко от тях са се върнали. В същото време по-възрастни шофьори са се пенсионирали без да бъдат заменени поради големи забавяния в провеждането на тестове за лицензи за шофьори на тежкотоварни автомобили, причинени от пандемията.

Какви мерки взима правителството

Като резултат в понеделник правителството обяви, че армията е в готовност да помогне. Военни шофьори на танкери ще се обучат, така че да са готови да доставят горива където е най-необходимо. Министри обявиха, че лицензите за шофьори на тежкотоварни автомобили ще бъдат удължени, а правилата за конкуренция между петролните компании ще бъдат временно облекчени.

Така компаниите ще могат по-лесно да споделят информация за доставките на горива и да приоритизират местата в страната, където са най-нужни. Освен това правителството ще предложи временни визи за 5000 чужди шофьори, както и на 5500 работници за птицеферми. Те ще са валидни само до Коледа, което предизвика критики в британските медии и съмнения за ефективността на този ход.

Също така са разпратени над милион писма до шофьори с лиценз за тежкотоварни автомобили, с които ги призовават да се върнат в индустрията. Планира се и обучението на 4000 нови шофьори.

Армията е в готовност след паническото изкупуване на горива във Великобритания.

Източник и снимки: Reuters, BBC

Видео: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции