<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102773" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Професор Кан...

Българите са най-скептични към ваксините срещу Covid-19 в ЕС

09 Октомври 2021
0 249

Българите са най-скептични към ваксините срещу Covid-19 в ЕС, съобщава bTV, позовавайки се на проучване на Евробарометър.

26% от нашите сънародници са заявили, че никога няма да се имунизират срещу Covid-19. Това ни поставя на първо място в Съюза. Според резултатите от проучването има увеличение с 4% в сравнение с предходното изследване.

Само 11% от нашите неимунизирани сънародници са заявили, че възнамеряват да се „ваксинират възможно най-скоро“. В тази категория бележим спад със 7% в сравнение с предходната анкета на „Евробарометър“ по тази тема. 12 на сто са заявили, че смятат да го направят до края на 2021 г.

Професор Кантарджиев: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Кои други страни са на подобна позиция?

Подобни са резултатите от още две страни членки на Балканите. 24% от жителите на Словения и 22% от тези на Хърватия също са заявили, че никога няма да си поставят ваксина срещу коронавирус. 24 на сто от литовците също са категорично против имунизацията срещу COVID-19. Четири страни членки на Европейския съюз – България, Литва, Хърватия и Словения са най-незаинтересовани от ваксинация против Covid-19, съобщиха МИА и ХИНА.

Българите са най-скептични към ваксините срещу Covid-19 в ЕС
Къде има най-много ваксинирани?

На другият полюс най-много са ваксинираните в Малта, Холандия и Ирландия – 87 процента, следвани от Белгия – 86, Испания – 85, Швеция – 84 процента и Дания – 83 процента.

Средно в ЕС 69 процента от анкетираните казват, че биха искали да бъдат ваксинирани колкото се може по-скоро или че вече са имунизирани. 9 на сто са казали, че смятат да се ваксинират през тази година. 11 процента – че ще го направят „по-късно“, а 10 процента – че „никога“ няма да го направят.

Българите са най-скептични към ваксините срещу Covid-19 в ЕС

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции