<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102604" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МЗ: Грипът не ...

300 лева и си “ваксиниран”. Колко българи имат фалшив Covid сертификат?

07 Октомври 2021
0 6397

300 лева и си “ваксиниран”. Колко българи имат фалшив Covid сертификат? По темата пише Дойче веле.

Между 300 и 600 лева е “ценоразписът” в България за фалшив сертификат за ваксинация срещу Covid-19. В държавата с най-малко ваксинирани и впечатляващ брой смъртни случаи се говори за този проблем от поне три месеца, а има сигнали за български фалшификати и от други държави – например от съседна Гърция. Тези измами компрометират не само слабата ваксинационна кампания, но и статистиката за броя ваксинирани, по който България продължава да е последна в ЕС. Хвърлят сянка и върху данните за смъртните случаи на хора, които официално се водят ваксинирани срещу Covid-19. А съобщенията за починали от коронавирус, въпреки че са били имунизирани, разколебават допълнително българските граждани, които и бездруго държат първенството в ЕС по нежелание да се имунизират. Наред с това са застрашени добросъвестно ваксиниралите се българи и техните възможности за пътувания в чужбина, ако в някакъв момент не могат да използват сертификатите си.

“Дори ни направиха отстъпка”. Безнаказаната продажба на фалшиви сертификати за ваксинация

Властта не е особено енергична

Но служебното правителство и правоохранителните органи не са особено енергични, дори бездействат. Това вероятно се дължи както на слабите резултати във ваксинацията, които подобни разкрития допълнително ще омаловажат, така и на трудността да се докаже престъпление.

Тече десети месец от кампанията, започнала в началото на годината. До средата на май, когато още управляваше правителството на Бойко Борисов, бяха поставени близо 1,3 милиона дози, а в месеците до днес, което е приблизително същият период, не са повече – удвоиха се до 2 570 248. Но независимо май или октомври, България е все на последно място по брой ваксинирани и първенец по нежелание за ваксинация срещу Covid-19. (Със завършен имунизационен цикъл са 1 345 602 – малко под 20% от населението при средно ниво за ЕС 70%. С бустерна доза ваксина са 2705.) Тези дни дори беше регистриран 6-месечен връх на новозаразените – 2806 за денонощие.

До момента няма съобщения за образувано досъдебно производство по някой от изпратените в прокуратурата сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19. Появиха се медийни публикации, че ДАНС също проверява. Дойче Веле изпрати запитване до държавното обвинение колко са те, но не получи отговор. Според медийни съобщения към 1 октомври броят им е 15. Министерството на здравеопазването също не отговори на въпроса колко сигнала за фалшиви сертификати са изпратили на прокуратурата.

Обясненията

Пред Дойче Веле общопрактикуващ лекар от София, пожелал анонимност, обясни технологията. “Поръчват се определен брой ваксини и се викат записаните за ваксинация. В това число и тези, които желаят да получат документ, но не и да се ваксинират. Поръчаните за тях ваксини се унищожават, а след това уж ваксинираните се вписват в електронната система. Данните въвежда лекарят, който е поставил ваксините, с електронен подпис. Тоест, ако се разкрие някой сертификат като фалшив, по електронния подпис може да се разбере кой го е издал. Но едва ли е възможно да се случи”. Според лекаря колегите му, които се занимават с такива измами, са много малко. “Недопустимо е, че го правят лекари, които са наясно както с последиците от пандемията, така и с вредата, която нанасят върху колективния имунитет”. По негови наблюдения в повечето случаи лекари прилагат схемата при пациенти, които не са техни.

300 лева - и си "ваксиниран". Колко българи имат фалшив Covid сертификат?
Трудно, но не и невъзможно

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, коментира пред Дойче Веле, че подобни случаи наистина са трудни за доказване. Причината е, че и двете страни нямат интерес да си признаят за това обстоятелство. Аналогични мнения изразиха по-рано министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според адвокат Шаркова трудността идва и оттам, че дори и да може да се използва някаква експертиза, доказателството, че няма антитела, не води 100 процента до извода, че човекът не е ваксиниран. Тъй като има контингент, който е устойчив. (1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене, обясни наскоро доц. Кунчев.) Но има някои признаци, които могат да помогнат на районните здравни инспекции и на здравното министерство да се сезират.

Правото

“Могат да се анализират данните, които ежедневно се събират за заболели, хоспитализирани и починали, да се провери кои от тях са ваксинирани и да се провери дали няма издадени сертификати от един и същ източник”, казва адвокат Шаркова. Преди дни главният държавен здравен инспектор съобщи, че се прави проверка на лекар, при когото има струпване за ваксинации на хора от други населени места. Подобни случаи вече разследват и в Гърция.

Адвокат Шаркова посочва, че част от проверката може да включва и как са разходвани флаконите с ваксини. “Има данни, че ако в случаите с фалшиви сертификати се проследят датите, ще се види, че от един флакон са поставяни дози в различни дни, а това няма как да е възможно предвид изискванията за съхранение и годност”, казва Мария Шаркова. Според нея е необходимо и прецизиране и усъвършенстване на актовете, които Министерството на здравеопазването издава – предвид евентуални наказателни производства.

Въпреки препоръките на юристи и обещанията за ефективни проверки, разкрития на мрежи за фалшиви сертификати няма. Вместо това на българите се предлага томбола със 102 смарт часовника за насърчаване на ваксинацията. По-евтини са от рушвета за фалшив сертификат.

300 лева – и си “ваксиниран”. Колко българи имат фалшив Covid сертификат?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции