<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ирена Кръсте...

Обявиха името на висш политик като втория българин в Досиетата “Пандора”

07 Октомври 2021
0 497

Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата “Пандора”, съобщи bird.bg

Бившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак.

Обявиха името на висш политик като втория българин в Досиетата "Пандора"

Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Позицията на Младенов

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, коментира Младенов пред bird.bg.

Обявиха името на висш политик като втория българин в Досиетата &#8220;Пандора&#8221;

На въпрос за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата Младенов заяви, че не може да си спомни как точно е протекъл процесът, но каза, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

Досиетата “Пандора”: Пеевски не е декларирал три офшорни дружества

От информацията в Досиетата “Пандора” се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

От информацията в Досиетата “Пандора” се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Другите разкрития

Преди дни стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е другият свързан с политиката българин. Той, според разследващите журналисти, има сметки в офшорни зони. 

Документите, публикувани от няколко големи световни медии, показват че 35-има политически лидери използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат. В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, украинският президент Володимир Зеленски, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени на Владимир Путин. 

В разследването участват близо 600 журналисти. Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.

Обявиха името на висш политик като втория българин в Досиетата “Пандора”

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции