<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102872" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делян Пеевск...

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

10 Октомври 2021
0 824

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г., пише Дневник.

Чешките избиратели изгониха комунистите от парламента в събота за първи път от края на Втората световна война. Те оставиха без депутати партията, чийто предци управляваха централноевропейската страна от 1948 г. до Кадифената революция през 1989 г., поставила началото в демокрацията.

Как се стигна дотук?

Комунистите затвориха десетки хиляди в лагерите за принудителен труд през 50-те години на миналия век. Те брутално репресираха дисидентите като драматурга – и по-късно президент – Вацлав Хавел, но останаха в парламента след революцията.

На изборите тази седмица Комунистическата партия на Бохемия и Моравия взе 3.62% от гласовете. Почти всички участъци съобщиха за резултати под 5%, необходими за влизане в парламента. Това може да се окаже последната глава за историята на партия, която постепенно се сви и защото застаряващите й членове намаляват.

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

“Това ме радва, много ме радва”. Така 69-годишният Иржи Грюнторад, бивш дисидент, подписал декларацията на дисидентската Харта 77 коментира загубата. Той е бил вкаран в затвора от 1981 до 1985 г. от комунистическите власти.. “Но се случи твърде късно.”

Хиляди протестираха срещу ограниченията заради Covid-19 в Чехия (снимки)

Коментарът на анализаторите

“Това беше една от последните комунистически партии в света, освен китайската и кубинската, които запазиха името си. Другите поне се преименуваха и започнаха да се държат малко по-различно.”

“Избирателите нанесоха поражение на партията ANO на премиера Андрей Бабиш като дясноцентристката опозиционна група “Заедно” постигна в изненадващ добър резултат. Този блок вече обяви, че е готов на преговори за коалиция с лявоцентристката коалиция “Пирати”/”Кметове”. Двете групи заедно ще контролират 108 от 200 депутатски места. При преброени бюлетини в 99.97% от секциите “Заедно” получава 27.78%, ANO е с 27.13%, а “Пирати”/”Кметове” – 15.60%.

Новата ера на комунистите

След 1989 г. комунистите се стремяха да привлекат възрастните граждани и чехите от работническата класа. Но те никога не срещнаха разбиране сред по-младите избиратели и не успяха да се дистанцират от историята на партията с тоталитарни управници, които задушаваха свободата.

“Много съм разочарован, защото това е наистина голям провал”. Това каза лидерът на Комунистическата партия Войтех Филип, който подаде оставка още вчера вечерта.

Въпреки призивите на обществеността да го направи, Хавел се противопоставяше на забраната на партията, която се обяви против членството на страната в Европейския съюз и НАТО и поддържа топли връзки с Русия и Китай.

Комунистите се задържаха предимно в изолация след 1989 г., въпреки че си сътрудничиха с други партии, търсещи допълнителни гласове за приемане на закони в парламента. Те бяха близки и до сегашния президент Милош Земан.

Партията възвърна влиянието си през 2018 г., когато Бабиш – бивш член на Комунистическата партия – започна да разчита на тях, за да допълни подкрепата на правителството на малцинството си със социалдемократите.

Това беше най-голямото доближаване на партията до властта след 1989 г., но изглежда също така ще се окаже техният заключителен акт като политическа сила в страна от бившия съветски блок.

“Щастлива съм, че тази ера вече приключи – не само за тези от нас, които все още сме живи, но и за тези, които починаха и които бяха преследвани от режима”, каза 74 -годишната Хана Палкова, която напуска страната, заплашена от спецслужбите.

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции