<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102346" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

“Българско лято” на Васил Божков няма да бъде допусната до изборите

06 Октомври 2021
0 200

“Българско лято” на Васил Божков няма да се яви на изборите, пише Клуб Z.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на “Гражданска платформа Българско лято”, партията на Васил Божков, за участие в предстоящия парламентарен вот.

На 29 септември Централната избирателна комисия първа отказа да регистрира “Българско лято” за вота. Причината – към заявлението за участие не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс, като при приемане на заявлението са дадени указания да бъде приложено такова удостоверение.

ЦИК установи, че не са изпълнени и изискванията за платен депозит от партията в размер на 2500 лв., според чл. 129 от Изборния кодекс, въпреки че в подадените документи фигурира банков документ за внесен такъв.

ЦИК отказа регистрация за изборите на партията на Васил Божков

Божков обжалва пред ВАС, но от там потвърждават решението на ЦИК. Според съдиите Комисията не е допуснала нарушение, представляващо основание за неговата отмяна и законосъобразно е отказала регистрацията на партията, тъй като към заявлението не е представено удостоверение за актуална банкова сметка.

"Българско лято" на Васил Божков няма да се яви на изборите

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че при постановяване на обжалваното решение ЦИК, съгласно изискването на чл. 133, ал. 3, т. 7 от Изборния кодекс, непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 от Изборния кодекс е самостоятелно основание за отказ за регистрация.

“ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършва проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията. В изборите за народни представители участват политически партии, притежаващи актуална банкова сметка, без която не може да се обслужва предизборната им кампания”, пише още съдът.

Решението е окончателно.

“Българско лято” на Васил Божков няма да се яви на изборите

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции