<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103057" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лотомилионер...

Наркотици, оръжие и терор: висш разузнавач от Северна Корея разкри тайни за режима на Ким Чен Ун

11 Октомври 2021
0 10891

Наркотици, оръжие и терор: висш разузнавач от Северна Корея разкри тайни за режима на Ким Чен Ун, пише BBC.

За 30-годишната си кариера в разузнаването Ким Кук Сонг е достигнал най-висшите нива в тоталитарната държава. Разузнавателните служби по думите му представляват “очите, ушите и мозъците на върховния лидер”, казва той.

Притеснен за безопасността, си той все още снишава гласа си, докато говори и носи тъмни очила пред камерата. А единствено двама души от екипа, взел интервю с него знаят истинското му уме.

Наркотици, оръжие и терор: висш разузнавач от Северна Корея разкри тайни за режима на Ким Чен Ун

Изявлението на Ким е първото, в което полковник, близък до властта в Пхенян, решава да разкрие подробности за работата на шпионските мрежи на Ким Чен Ун. Той е избягал на юг през 2014, защото се е страхувал за живота си и това на своето семейство.

Новата шпионска агенция

Северна Корея сформира нова шпионска агенция през 2009 г., когато Ким е гласен за наследник на баща си, който е получил инфаркт. Шеф на бюрото става Ким Йонг Чол, който остава един от най-важните съюзници на настоящия лидер. Полковник Ким Кук Сонг разкрива, че през май 2009 е получил нареждане да сформира „терористичен екип“, който да извърши убийство на високопоставен служител, избягал в Южна Корея.

Пхенян заплашва със затвор и екзекуция граждани, които използват жаргони от Южна Корея

„За Ким Чен-ун това беше акт, с който да задоволи върховния лидер – баща му“, казва Кук-сонг пред BBC. „Терористичният екип преследваше тайно Хуанг Янг-йоп. Лично аз дирижирах и изпълних задачата“.

Убитият е бил един от най-влиятелните хора в Пхенян, определян за ключов архитект на политиката на Северна Корея. Бягството му през 1997 кара семейство Ким да пожелае отмъщение. Плановете обаче се объркват и двама представители на севернокорейската армия са задържани и осъдени на по 10 години затвор в Сеул след убийството. Властите в Пхенян отричат и до днес, че са отговорни.

Тероризмът – политически инструмент за протекция

„В Северна Корея тероризмът е политически инструмент за протекция на високото достойнство на Ким Чен Ир и Ким Чен-ун“, казва Кук-сонг.

Наркотици, оръжие и терор: висш разузнавач от Северна Корея разкри тайни за режима на Ким Чен Ун
Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Бившият служител на разузнаването разказва, че една от големите му отговорности била да изгради стратегии за „справяне с Южна Корея“.

Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокорейски служител

„Имаше много случаи, в които пращах шпиони на юг и изпълнявахме мисии чрез тях. При една от тях наш човек беше назначен на работа в президентството на Южна Корея. Случи се в началото на 90-те. И след като прекара там 5-6 години, се завърна напълно свободно и започна работа в офис на партията в Северна Корея“, разказва той.

„Мога да ви кажа със сигурност, че Пхенян играе активна роля в редица граждански организации и важни институции в Южна Корея“, твърди Кук-сонг.

Търговия с наркотици и оръжие

Северна Корея има дълга история на производство на наркотици – основно хероин и опиум. През 90-те всички пари от тях отиват при лидерите, които си купуват вили, автомобили, храна и луксозни предмети. Междувременно стотици хиляди граждани на страната в последното десетилетие на миналия век са загинали заради недостиг на хранителни продукти.

Според Ким Кук-сонг друг основен приход на бърз кеш била нелегалната търговия с оръжие с Иран, организирана от неговото бюро.

Полковникът се ползвал с привилегии в страната си – бил му осигурен луксозен Mercedes, получил и разрешение да пътува свободно в чужбина, за да набира „фондове“ за лидера. Твърди, че продавал редки метали и въглища, за да трупа богатство, което връщал с куфарче в Северна Корея.

Политическите му връзки му помогнали да премине през няколко различни агенции в разузнаването, но именно тези връзки поставили него и семейството му под заплаха.

Властта на Ким Чен Ун

Малко след като се качва на политическия трон през 2011, Ким Чен Ун решава да отстрани тези, които представляват заплаха за управлението му, разказва полковникът. Така бил убит чичото на лидера Янг Сонг Тек – баща на Ким Чен Ир, който бил определян като управляващия в сянка.

„Бях повече от изненадан. Почувствах опасност за живота си. Знаех, че повече нямам място в Северна Корея“, казва Кук Сонг. Когато разбира за екзекуцията на чичото на Ким Чен Ун, той се намира в чужбина. Оттам подготвя план за бягство заедно със семейството си. Няколко години след това те преминават границата и оттогава насам живеят в Южна Корея. В страната има над 30 хиляди бегълци от режима на север.

„Оттук нататък ще бъда по-активен в опита да помагам на моите сънародници да се освободят от диктатурата и да се насладят на истинската свобода“, казва Кук-сонг пред BBC.

Наркотици, оръжие и терор: висш разузнавач от Северна Корея разкри тайни за режима на Ким Чен Ун.

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции