<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топлиш 2 стаи,...

Десетки загинаха при сблъсъците между протестиращи и спецчасти в Казахстан (видео)

06 Януари 2022
0 1121

Десетки загинаха при сблъсъците между протестиращи и спецчасти в Казахстан. За това съобщи Вътрешното министерство на страната по повод ескалиращото напрежение в столицата Алмати, цитирано от BBC

През нощта на 5 срещу 6 януари полицията започна “антитерористична операция”, насочена срещу организаторите на бунтовете срещу властта. Поводът за напрежението, което започна още от началото на новата година, беше двойното повишаване на цените на газа.

Това доведе до масови протести, оставка на правителството и оттегляне на Нурсултан Назарбаев от Съвета за сигурност – пост, който беше поверен на дългогодишния бивш президент на Казахстан от 2019 г. досега. 

Говорителят на полицията в Алмати Сатанат Азирбек съобщава пред “Интерфакс”, че по време на щурма на спецчастите в административните сгради, превзети от протестиращите, са убити десетки души. 

През нощта демонстрантите са опитали да завземат няколко институции – включително полицейски служби в най-големия град в Казахстан. 

Операцията за противодействие на протеста все още продължава, а от МВР призовават жителите на няколко квартала в Алмати да не излизат от домовете си. 

Десетки загинаха при сблъсъците между протестиращи и спецчасти в Казахстан
Снимка: Reuters

Централният площад на града е отцепен. Върнат е и контролът на военните върху летището в Алмати, което за кратко беше овладяно от протестиращите. 

Държавата се намира в извънредно положение от 5 януари, а президентът Касим-Жомарт Токаев поиска изпращането на помощ от организацията за колективна сигурност, в която членува и Русия. 

Десетки загинаха при сблъсъците между протестиращи и спецчасти в Казахстан (видео)
Президентът Касим-Жомарт Токаев. Снимка: Reuters

Председателят на организацията – премиерът на Армения Никол Пашинян – обяви в сряда вечер, че ще бъде задействана клаузата, по силата на която незабавно трябва да бъде изпратена помощ, включително военна, към държава, нападната от външна сила. 

Десетки загинаха при сблъсъците между протестиращи и спецчасти в Казахстан

Източник: BBC, Булевард България

Заглавна снимка: Reuters

Видео: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции