<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сандов въвеж...

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година

14 Декември 2021
0 1791

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година, съобщи.

Средно поскъпване на електроенергията за бита с 11.51 на сто от 1 януари и с 12.8 процента на топлоенергията в цялата страна изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която в понеделник публикува докладите с предложенията за цените в секторите “Електроенергетика” и “Топлоенергетика”.

Властите в Норвегия ще плащат част от сметките за ток на гражданите

Най-потърпевши от промяната на тарифите на електроснабдителните дружества ще са клиентите на “Енерго-Про”, а от новите цени на парното – софиянци, за които повишението ще е с близо една трета – 30 на сто. В същото време столичното парно получава най-високата цена на своя ток – 635.55 лв./МВтч, която е повече от двойно над определената за обвиняваните като най-скъпи фотоволтаични и на биомаса централи. Отделно общинската топлофикация ще взема премия от 327 лв./МВтч за електроенергията си.

Мрежовите оператори ще си получат допълнителните разходи заради драстичното поскъпване на тока на борсата, откъдето ще продължат да купуват енергия, но таксите им ще се повишат средно с 43 процента. Това обаче води до поскъпването не само за домакинствата, но и за бизнеса. Правителството смяташе да намали този ръст като прати мрежовите оператори да купуват ток от обществения доставчик НЕК, която цена всъщност почти не се променя от 1 януари.

С какво ще се захване новият кабинет

Предложенията на регулатора ще бъдат обсъдени на 15 декември и изобщо не кореспондират с обявените намерения на положилото по-рано през деня клетва правителство да няма промяна на цените за бита от 1 януари 2022 г. Според сметките на КЕВР клиентите на ЧЕЗ трябва да плащат от Нова година с 11.22 на сто по-високи цени, потребителите на ЕВН – с 11.26 процента, а тези на “Енерго-Про” – с 12.32%.

Асен Василев: Ще направим всичко, за да няма промяна в цената на тока (видео)

При парното, столичната топлофикация, която има най-много клиенти, но в същото време и сериозни проблеми с погасяването на газовите си сметки, получава едно от най-високите увеличения – 29.5 на сто. Сегашната цена от 98.48 лв./МВтч се вдига на 127.56 лв. По-голямо поскъпване ще има само за клиентите на дружеството в Петрич – 52 на сто.

Следващо по поскъпване е топлоснабдителното дружество в Разград – около 28 на сто, във Враца и Велико Търново повишението ще е съответно 24 и 23 на сто. Топлофикацията в Пловдив ще е с едно от най-ниските увеличения – едва 2.5 на сто, като сегашната цена от 99.55 лв. се повишава на 102.13 лв./МВтч без ДДС. Пловдивското дружество на ЕВН получава значително по-ниска от софийското цена за тока си – 390 лв./МВтч и премия от 82 лв. Свързваните с бизнесмена Христо Ковачки топлофикации в Плевен, Бургас, Враца, Велико Търново и Русе получават цени на тока си между 416 и 484 лв./МВтч без ДДС. Техните премии, плащани от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, също са между 108 и 176 лв./МВтч Въглищните топлофикации в Русе и Перник получават нищожно поскъпване на парното съответно от само 1 процент и около 0.2 процента.

Поскъпването на топлоенергията е основно заради ръста на цените на природния газ, но и топлофикациите плащат за парникови квоти, които също са вдигнали цените си на европейския пазар. Топлофикациите обаче получават и драстично повишение на цените на произвежданата от тях по комбиниран начин електроенергия. Което се отразява и върху цените на тока за бита, тъй като се изкупува задължително от обществения доставчик НЕК.

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година

Решението на КЕВР за поскъпването на тока е аргументирано не само с повишените разходи на мрежовите оператори, заради отклонението от над 180 процента между прогнозираните през юли от комисията борсови цени от 119. лв./МВтч и реалните. Другата причина са парниковите квоти. Запазват се цените на АЕЦ “Козлодуй” и на водните електроцентрали на “Националната електрическа компания на нивата от ценовото решение от 1 юли 2021 г., но се вдигат тези на въглищните електроцентрали, включени на регулирания пазар – държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” и частните ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” и ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, става ясно от проекторешението.

В него прогнозната цена на парниковите квоти от 51 евро за тон, заложена в решението от 1 юли, се променя на 70 евро за тон. И макар че тези разходи на въглищните централи се компенсират от Фонда “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС), комисията преценява, че поскъпването на въглеродните емисии трябва да се отрази. И макар компонентата “задължение към обществото” да става 0.00 лв. вместо досегашните 7.18 лв./МВтч, повишението на тока излиза над 11 процента. Прогнозната пазарна цена е вдигната от 119 лв. на 293.37 лв./MВтч, което е 147 процента ръст.

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година

Регулаторът определя и нови преференциални цени на електроенергията от възобновяеми източници, някои от които са под изчислените за топлофикациите. За слънчевия ток е определена цена от 229.55 лв./МВтч, за вятърния – 159.83 лв., а от биомаса – 294.36 лв./МВтч.

Повечето от ВЕИ производителите реално няма да бъдат компенсирани от ФСЕС, тъй като над 90 процента от тях не играят на борсата, а са продали енергията си с годишни договори на търговци на ток по определените от КЕВР. Сега те продължават да губят възможността да печелят от борсовите цени. От тях обаче все така ще се възползват АЕЦ “Козлодуй” и НЕК, която купува от двете т.нар. американски електроцентрали на фиксирани цени, които също са доста под пазарните и реализира съществени приходи.

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година

Източник: Mediapool

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции