<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Скрито финан...

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата (видео)

15 Декември 2021
0 1745

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното, които трябва да останат на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението дойде изненадващо от председателя на групата на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова в дебат за създаване на временна парламентарна комисия по енергийната криза.

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата
Стопкадър: NOVA

Освен това по предложение на “Продължаваме промяната” бе създадена временна парламентарна комисия, която за един месец трябва да мисли предложения за справяне с енергийната криза в страната, да проведе експертен дебат и да даде предложения за мерки срещу повишаващите се цени на тока.

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата
Снимка: БулФото

Временната комисия ще включва представители на всички парламентарни партии и ще бъде председателствана от Радослав Рибарски от “Продължаваме промяната”.

КЕВР предложи с колко да поскъпнат тока и парното от 1 януари 2022 година

В понеделник Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчисли, че от 1 януари цената на тока за бита трябва да поскъпне средно със 11.51 на сто, а на топлоенергията – средно с 12.8 на сто. Във вторник премиерът Кирил Петков обяви, че е изненадан, че предложението е в деня на избирането на новото правителство, а Министерският съвет реши да направи спешен анализ на искането на енергийния регулатор.

Петков: В спешен порядък ще обсъдим предложението на КЕВР за покачване на цените (видео)

От групата на ГЕРБ – СДС критикуваха инициативата на “Продължаваме промяната” с мотива, че е написано “на коляно” и като “през гугъл транслейт” с една цел – “да се отнеме огънят от правителството” (по думите на Делян Добрев) и “парламентът да стане виновен, че не е спрял увеличението на цената на тока” (по думите на Тома Биков).

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата
Снимка: БулФото

Според различни депутати от ГЕРБ – СДС няма основание за такава комисия, защото “енергийна криза няма”, а “парламентът не може да се меси в работата на независимия енергиен регулатор и да взема решения за цените на тока” (по думите на Теменужка Петрова). Припомнено бе, че председател на КЕВР е дългогодишният депутат от ДСБ (партия, член на “Демократична България”) Иван Иванов. Бившите управляващи предложиха да няма комисия за “енергийната криза”, а да се предложат законови промени с мерки срещу цените.

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата (видео)
Снимка: БулФото

Депутатът от “Продължаваме промяната” Настимир Ананиев обяви, че създаването на комисията не е незаконно, а колегата му от БСП Филип Попов призова ГЕРБ – СДС да спрат да демагогстват и да не обвиняват “хан Крум, Омуртаг и служебното правителство за кризата”. Попов после припомни, че “ГЕРБ има и колос в енергетиката – Гинка Върбакова”.

Новата собственичка на ЧЕЗ Гинка, твърди че не е фасада

Според Рамадан Аталай от ДПС или трябва да се пипне ДДС, или да се намали акцизът, за да не се повишава цената за битовите потребители. Колегата му от “Демократична България” Мартин Димитров каза, че по принцип е против диференцирана ставка за ДДС, но това е временна мярка, която новата парламентарна комисия може да предложи. И двамата защитиха създаването на комисията в Народното събрание, а от “Има такъв народ” казаха, че тя трябва да установи кой какви интереси в енергетиката има.

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата

Източник: Дневник

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции