<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Голото бебе о...

“Репортери без граници” иска край на съдебния тормоз над журналисти в България

14 Януари 2022
0 136

“Репортери без граници” излязоха с официална позиция, с която се осъжда съдебният тормоз, на който са подложени главната редакторка на сайта Mediapool Стояна Георгиева и журналиста от Свободна Европа Борис Митов, бивш репортер от Mediapool.

Международната журналистическа организация заяви, че новата управляваща коалиция в България трябва да противодейства на практиката за завеждане на съдебни дела от типа SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие), които имат за цел да ограничат свободата на изразяване, това съобщава Свободна Европа.

“Репортери без граници” остро критикуват БНТ за отразяването на изборите

В навечерието на Коледа двамата бяха осъдени на обезщетение от 60 000 лв. и 7000 лв. разноски. Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов заведе делото заради четири публикации от февруари 2018 г. в сайта Mediapool.

Техен автор е Борис Митов, който през това време е съдебен репортер в медията. В този период Светлин Михайлов е кандидат отново да оглави СГС, а Митов отразява процедурата по избор на председател на най-големия окръжен съд в страната.

Статиите припомнят публично известни и многократно коментирани в медиите факти, както и имущественото състояние на съдията, който към онзи момент е декларирал официално, че притежава над 1 млн. лв.

Не се посочва нито кои твърдения от статиите са неверни, нито къде има „неприлични, вулгарни и цинични“ изрази, каквито според съдебната практика са необходими, за да е налице обида.

“Репортери без граници”: Не чакайте Борисов, създайте комисия за медиите преди изборите

„Тази присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България“, твърди Павол Шалай, който ръководи бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите.

По думите му, „непропорционалният размер на щетите, които журналистите са били осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите, отразяващи въпроси от обществен интерес.”

Шалай се надява Софийският апелативен съд да отмени взетото решение и призовава управляващите в България да предприемат „конкретни мерки, така че злоупотребата със съдебни дела да не могат повече да заплашва свободата на печата в България“.

“Репортери без граници” също напомня, че през декември застрахователният холдинг „Еврохолд“ е проявил финансови претенции към разследващия сайт „Биволъ“ в размер на 1 млн. лв.

“Репортери без граници” иска Европарламентът да осъди атаките срещу български журналисти

„Делото е в ранен стадий, но изумителният размер на търсените щети – равностойността на 500 000 евро – би представлявал екзистенциална заплаха за тази медия, ако делото бъде успешно. Адвокатът на „Биволъ“ Александър Кашъмов казва, че това е безпрецедентна сума в сравнение с българските стандарти и създава „условия на цензура“, които са пълно нарушение на „европейските стандарти за свобода на изразяване“, съобщават от „Репортери без граници“.

Възможните мерки за защита на свободата на словото от подобни дела е „насърчаване на гражданите, бизнесмените и публичните власти да подават жалбите си до Комисията по медийна етика в страната, за да се създаде ефективна алтернатива на дела за клевета, които често имат за цел да сплашат журналисти“.

„Репортери без граници“ се обръща към новото правителството да насърчи приемането на “силно национално и европейско законодателство, което да допълни тези препоръки, за да защити журналистите срещу SLAPP“, се казва още в позицията.

Международната организация завърши с припомнянето, че „България е класирана на 112-то място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ за 2021 г., най-ниската позиция от която и да е държава-членка на Европейския съюз“.

Източник: Свободна Европа

“Репортери без граници” иска край на съдебния тормоз над журналисти в България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции