<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пристигнаха ...

Защо за българина е естествено да е националист по македонската тема?

12 Февруари 2022
0 226

Защо за българина е естествено да е националист по македонската тема?

На 11 февруари се осъществява първият полет между София и Скопие. Министрите на транспорта и туроператори са първите пасажери. Може ли икономиката да е основата, върху която да бъде изграден компромисът между двете държави? Разговор с Деян Кюранов за Дойче веле.

Деян Кюранов: Мисля, че всичко, което не е история, може да бъде основа за оправяне на отношенията. И обратното – всичко, което е история, е гаранция за нова стагнация, ако не и за провал.  

В тази връзка как Ви звучи идеята за временно замразяване на работата на историческата комисия?

Деян Кюранов: Тази идея на Драги Георгиев е великолепна. Струва ми се, че отново по популистки съображения и притеснения от националистически реакции премиерите на Северна Македония и България се изказаха против нея. От друга страна, те са на топа, както се казва, и имаме основание да им гласуваме доверие, щом смятат, че не могат да си го позволят. Не са те виновни, ние сме виновни като народи. 

Няма да има общо честване за Гоце Делчев на България и Северна Македония

Къде е най-голямата вина на България в последните години? 

Деян Кюранов: Решението да шантажираме, използвайки позицията на силата, която имаме като членове на ЕС. Това е най-голямата политическа грешка и морално най-осъдителното действие на България. Говоря като политолог – не става дума за връщане към “историческата истина”, да започнем да спорим, тип “ти започна пръв”. И от двете страни има престъпления, и от двете страни има грубо погазване на историческата истина. Няма смисъл да мерим коя е по-виновна. Това е все едно двама болни да се хвалят кой е по-болен. 

Но как да бъде решен историческият проблем?

Деян Кюранов: Да не бъде решаван. Проблемът е неприятно състояние на нещо, което има решение. Но когато нещо няма решение, то не е проблем, то е просто нещастие. Може да е неприятно, но щом не можем нищо да направим, по-добре да го загърбим и да работим по нещата, които можем да оправим. 

Вандали скъсали трикольорните ленти от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие

В средата на 1990-те години по линия на неправителствени организации организирахме една среща в Скопие между български и македонски политолози, историци и филолози. През първия ден ние политолозите успяхме да говорим, а историците и филолозите да си мълчат. Всичко беше наред. През втория ден те взеха думата и всичко се провали. Един от македонските колеги ме извика в коридора и каза: “Айде да се видим пак, но без чугуните”. Не виждам нищо да се е променило оттогава. 

Как обаче могат да бъдат ограничени рисковете националистически формации да трупат политически дивиденти? 

Деян Кюранов: Само политиците могат да отиграят това, ако поемат съответните рискове и умно третират процеса. Има шанс това да се случи. 

Оптимист ли сте, че новите премиер на България и Северна Македония – Кирил Петков и Димитър Ковачевски – ще успеят да сменят тона на комуникацията и отношенията?

Деян Кюранов: Оптимист съм, защото виждам, че те са първите, които сериозно се опитват да го направят. Когато Желю Желев реши да признае Македония, естествено и малко наивно всички очаквахме те да отговорят с нестихващи ръкопляскания и братски прегръдки. Те отговориха със страх и омраза. 

Още един граничен пункт ще свързва България и Северна Македония

Какво не направихме след това?

Деян Кюранов: Нищо. Оставихме Македония на историците. На онези най-големи националисти и от двете държави. Но как историци, които са професионални националисти, да се опитат да се договорят – няма как. Иска ми се поименно да посочим хора, които се занимават с нова история в България, но не са националисти. Много са малко. Това е част от професията – смята се едва ли не за непрофесионално да не си националист. 

Но и за мнозинството от българите е естествено да си националист по тази тема – показват го и социологическите проучвания. Защо това е така? 

Деян Кюранов: Защото така ни учат в училище и това чуваме вкъщи. Това е официалната представа за историята, която се пропагандира чрез училището, конкретно чрез историята и литературата. Изключения са спомените на Бранислав Нушич от Сръбско-българската война и тюхканията на Иван Вазов за българина и сърбина, които навремето са се били заедно против турците, пък сега умират от раните в един и същи окоп. Много интересна и точна беше тезата на Веселин Методиев, че един от начините исторически да се опитаме да излезем от това е да си намерим общ враг – например сърбите. 

Изглежда ли Ви реалистично България да вдигне ветото през 2022 година? 

Деян Кюранов: Не знам дали ще е тази година, но България ще вдигне ветото. Това е очевидно. Дори най-върлият националист, ако попита сърцето си, ще си каже: “В края на краищата няма начин”. Не може да се удържи дълго тази позиция. Целта е колкото можем да изкярим и да я разменим срещу нещо. Но и това не става, засега за България политическите ефекти са само минусови. Всички виждат, че вървим по стъпките на Гърция. Гърция в крайна сметка отстъпи. 

Защо за българина е естествено да е националист по македонската тема?

Източник: Дойче веле

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции