<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Булгаргаз", р...

Вандали скъсали трикольорните ленти от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие

08 Февруари 2022
0 428

Вандали скъсали трикольорните ленти от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие, съобщава NOVA.

По указание на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота. С нея изрази дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Това съобщи българското посолство в Скопие.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св.Спас” в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

Видео от случилото се беше публикувано в социалните мрежи.

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

Малко по-късно беше съобщено, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския и неприятен инцидент. Според властите в Скопие това е извърнешо от членове на запалянковски групи. Те по нецивилизован начин свалиха лентите от венците, положени от български официални лица по време на отдаването на почит пред гроба на Гоце Делчев. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония официално информира Република България, че компетентните институции вече са предприели всички необходими стъпки и процедури, за да бъдат издирени виновниците за този неприятен инцидент. Той хвърля сянка върху гроба на Гоце Делчев. Но и на репутацията на страната ни. Както и на делегацииите от България, които участваха в този тържествен акт на почит към тази велика историческа личност, важна за двете страни и за целия регион.

Правителството на Република Северна Македония приветства участието на българската делегация, водена от г-жа Теодора Генчовска, министър на външните работи, и българския депутат в ЕП Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина. С него двете страни продължават усилията си за засилване и задълбочаване на цялостното сътрудничество и укрепване на доверието. Това е основа за развитие на добросъседските отношения. Така се казва в съобщението на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Същевременно днес сутринта е бил нападнат офисът на Културния информационния център “Иван Михайлов” в град Битоля. За инцидента съобщиха от клуба и публикуваха снимки от счупения прозорец на офиса, предаде БГНЕС.

Представителите на КИЦ “Иван Михалов” са подали сигнал до компетентните органи в полицията в Битоля. Оттам уточняват, че за случилото се са информирани и дипломатите ни от българското консулство в града.

“Отново се налага да попитаме дали става въпрос за обикновен вандалски акт или пък за нещо съвсем друго”. Това пишат още от КИЦ “Иван Михайлов”.

Вандали скъсали трикольорните ленти от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие

Няма да има общо честване за Гоце Делчев на България и Северна Македония

На 29-ти януари вечерта в центъра на Скопие бе счупено стъклото на автомобила на председателя на Сдружението за българо-македонско приятелство Добре Митрев. “В тази ситуацията случилото се е доста съмнително. От автомобила не са взети ценни неща, включително и пари. Взета е само една чанта с документи”, каза тогава Митрев пред БГНЕС. Той също подаде сигнал в полицията, но до момента няма никаква информация за разследването. 

Вандали скъсали трикольорните ленти от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции