<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119241" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: През март отн...

Проф. Илко Гетов: Оттук нататък говорим за годишна ваксинация срещу Covid-19 (видео)

17 Февруари 2022
0 388

„Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу Covid-19, по подобие на сезонната грипна ваксина“, каза проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Проф. Илко Гетов: Оттук нататък говорим за годишна ваксинация срещу Covid-19

Той допълни, че в Съединените щати вече се работи по комбинирана ваксина срещу грип и Covid-19. На въпрос кога ще се появят вариантни ваксини, Гетов каза, че вече са работи по тях, като се очаква да бъдат двувалентни и тривалентни.

СЗО: Пандемията не е свършила и ще има нови варианти на Covid-19

Данните за смъртността у нас и в други държави

„Смъртността е у нас е много висока и това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични“, каза Гетов по повод данните за починалите в страната от Covid-19.

Той даде сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344.

Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

Хапчето на Pfizer срещу Covid-19 вече е разрешено в Европа
Хапчето за Covid-19

„ЕМА разглежда и първото лекарство за Covid-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията“, каза Гетов.

То се предписва за лечение в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

„За 3-дневни клиничните проучвания данните показват, че то намалява до 10 пъти смъртността, но трябва пациентите да не се нуждаят от допълнителен клислород“, допълни Гетов.

Проф. Илко Гетов: Оттук нататък говорим за годишна ваксинация срещу Covid-19

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции