<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Колко опасна ...

Над 120 души са задържани по време на новозеландския „Конвой на свободата“

10 Февруари 2022
0 132

Повече от 120 души бяха задържани днес, когато полицията започна да премахва лагер на протестиращи пред парламента на Нова Зеландия. Лагерът бе създаден от противници на задължителната ваксинация, пише Клуб Z.

Пред парламента все още има сериозно полицейско присъствие. Силите на реда са наредили районът да бъде опразнен. Не липсват обаче протестиращи, които отказват да се подчинят на настойчивите призиви да напуснат.

След 100-те дни без зараза, отново ръст на Covid-19 в Нова Зеландия

“Признаваме правото на гражданите да протестират, но тези, които действат в нарушение на закона, може да бъдат арестувани”. Това заяви началникът на полицията на столицата Уелингтън Кори Парнел

Над 120 задържани по време на новозеландският „Конвой на свободата“
REUTERS/Praveen Menon

Те може да бъдат обвинени в навлизане в неразрешено пространство и затрудняване на действията на силите на реда.

Радио “Нова Зеландия” съобщи, че е имало леки сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност.

Във вторник пред местния парламент на протестна акция срещу противоепидемични мерки се събраха хиляди хора. Те пристигнаха от страната с леки коли, камиони, мотори и ги паркираха по улиците около парламента, вдъхновени от акцията на канадските шофьори в Отава. В следващите дни някои от протестиращите напуснаха района, но други останаха там. Направен бе опит да се влезе в сградата на законодателното събрание, но той бе пресечен от полицията.

В Нова Зеландия ваксинирането срещу Covid е задължително за някои професионални групи. Служителите, които откажат да си поставят ваксина, може да бъдат освободени. Документ за ваксинация се изисква и за влизане в кафенета и ресторанти, за ходене на църква и на фитнес.

Над 120 задържани по време на новозеландският „Конвой на свободата“
Reuters

Министър-председателката Джасинда Ардърн призова протестиращите в Уелингтън да спазват правилата и да напуснат района пред парламента. Тя отбеляза, че съвсем не всички техни съграждани споделят тяхната гледната точка.

Над 120 задържани по време на новозеландският „Конвой на свободата“

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции